Коли можливе примусове відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності

09:30, 21 марта 2020
Законодавством регламентовано чітку та послідовну процедуру відчуження земельних ділянок з мотивів суспільної необхідності.
Коли можливе примусове відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Порушення суб’єктом владних повноважень визначеної законодавством процедури примусового відчуження об'єктів права приватної власності унеможливлює примусове відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності.

Про це зазначила колегія суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, розглянувши справу № 879/2/18  за позовом виконавчого комітету сільської ради до фізичної особи про примусове відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності.

У цій справі позивач – орган місцевого самоврядування звернувся до суду з адміністративним позовом до фізичної особи – жителя села з вимогами про поділ земельної ділянки, яка перебуває у власності відповідача, та її примусове відчуження у комунальну власність територіальної громади з мотивів суспільної необхідності.

Позовні вимоги обґрунтовані необхідністю викупу належної відповідачу земельної ділянки для забезпечення водовідведення із автомобільної дороги, що зумовлено суспільною необхідністю, відсутністю згоди власника земельної ділянки на такий викуп та наявністю підстав для примусового відчуження земельної ділянки.

Разом з тим Верховний Суд погодився з висновками суду першої інстанції про безпідставність заявлених позовних вимог.

При цьому суд виходив з того, що позивачем подано до суду позов про примусове відчуження земельної ділянки до закінчення запропонованого ним відповідачу місячного строку для надання письмової відповіді щодо згоди на проведення переговорів з приводу умов викупу або відмову від такого викупу. Однак законодавством регламентовано чітку та послідовну процедуру відчуження земельних ділянок з мотивів суспільної необхідності, яка, зокрема, передбачає, що у разі недосягнення згоди з власником земельної ділянки, орган місцевого самоврядування, що прийняв рішення про відчуження земельної ділянки звертається до суду із позовом про примусове відчуження зазначених об'єктів.

На цій підставі Верховний Суд сформулював правову позицію, відповідно до якої порушення суб’єктом владних повноважень визначеної законодавством процедури примусового відчуження об'єктів права приватної власності робить неможливим задоволення відповідного позову.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про обмеження підприємницької діяльності зарази забезпечення національної безпеки.

Крім того, ми розповідали, чи може накладатися арешт на рахунки для виплати зарплати.

Також ми розповідали про правову позицію щодо оподаткування будівель промисловості.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки