Самочинне будівництво: коли можливе скасування декларації про початок будівельних робіт

17:15, 24 марта 2020
Порушення вимог щодо цільового використання земельної ділянки як підстава скасування реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт: позиція КАС ВС.
Самочинне будівництво: коли можливе скасування декларації про початок будівельних робіт
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Наказ про скасування реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт є правомірним у зв'язку із виявленням наведення у ній недостовірних даних, які дають підстави віднести об'єкт до самочинного будівництва.

До такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, розглянувши у касаційному порядку адміністративну справу № 818/260/17 за позовом фізичної особи до Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції про визнання протиправним та нечинним наказу про скасування реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт.

Суть спору полягає у тому, що під час проведення позапланової перевірки законності будівництва було встановлено, що позивач здійснює на земельній ділянці, яка має цільове призначення для індивідуального житлового будівництва – будівництво багатоквартирного житлового будинку.

Суди першої та апеляційної інстанцій відмовили у задоволенні адміністративного позову, виходячи з того, що будівництво на земельній ділянці виконується позивачем із порушенням вимог законодавства, зокрема, щодо цільового використання земельної ділянки, а тому наказ відповідача «Про скасування реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт» прийнятий у відповідності до вимог чинного законодавства.

Верховний Суд погодився з такими висновками судів попередніх інстанцій з огляду на наступне.

Перевірка об'єкта будівництва проведена відповідачем на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені чинним законодавством, а тому усі документи, складені відповідачем за результатами такої перевірки, є належними та допустимими доказами у даній справі. При цьому земельна ділянка перебуває у власності позивача із цільовим призначенням «1.8» для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, але фактично позивачем розроблено проектну документацію та здійснюється будівництво не індивідуального, а багатоквартирного житлового будинку.

Верховним Судом було враховано те, що обов'язковими ознаками права власності на землю є володіння, користування та розпорядження земельною ділянкою відповідно до закону і використання земельної ділянки за її цільовим призначенням. Право власника на забудову на своїй земельній ділянці здійснюється ним за умови додержання архітектурних, будівельних, санітарних, екологічних та інших норм і правил, а використання земель житлової та громадської забудови здійснюється відповідно до генерального плану населеного пункту, іншої містобудівної документації, плану земельно-господарського устрою з дотриманням будівельних норм, державних стандартів і норм.

На цій підставі Верховний Суд сформулював правову позицію, відповідно до якої, у разі виявлення факту подання недостовірних даних, наведених у надісланому повідомленні чи зареєстрованій декларації, які є підставою вважати об’єкт самочинним будівництвом, зокрема, якщо він збудований або будується на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи, чи належно затвердженого проекту або будівельного паспорта, реєстрація такого повідомлення або декларації підлягає скасуванню уповноваженим суб’єктом.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про обмеження підприємницької діяльності заради забезпечення національної безпеки.

Крім того, ми розповідали, чи може накладатися арешт на рахунки для виплати зарплати.

Також ми писали про правову позицію щодо оподаткування будівель промисловості.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва