Оприлюднено для обговорення законопроект, яким вносяться зміни до процесуальних кодексів

11:12, 15 июня 2020
Комітет цифрової трансформації пропонує врегулювати процесуальний порядок використання електронних довірчих послуг.
Оприлюднено для обговорення законопроект, яким вносяться зміни до процесуальних кодексів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет цифрової трансформації оприлюднив законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про електронні довірчі послуги» та запросив громадськість до його публічного обговорення.

Мета законопроекту - приведення нормативних актів у відповідність із термінологією, запровадженою у зв’язку з прийняттям Закону України “Про електронні довірчі послуги”.

Автори законопроекту пропонують внести зміни до процесуальних кодексів (ГПК, ЦПК, КАСУ).

Зокрема, «електронний цифровий підпис» в кодексах замінюється на «електронні довірчі послуги».

Так, учасник справи (його представник) під час подання документів в електронній формі до суду або їх надсилання іншим учасникам справи використовує електронні довірчі послуги (пропозиція змін до ч. 8 ст. 42 ГПК, стаття 43 ЦПК).

Таким же чином буде видаватися довіреність від імені юридичної особи в електронній формі (пропозиція змін до ч. 3 ст. 60 ГПК, стаття 62 ЦПК), а також будуть подаватися письмові та електронні докази (статті 91 та 96 ГПК, статті 95 та 100 ЦПК) і  забезпечуватиметься участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

На судове рішення, викладене в електронній формі, буде накладатися кваліфікований електронний підпис судді (в разі колегіального розгляду – кваліфіковані електронні підписи всіх суддів, що входять до складу колегії) (стаття 233 ГПК, стаття 259 ЦПК). Сьогодні в тексті кодексу фігурує лише звичайний електронний підпис судді. Те ж саме стосується і виконавчих документів. Їх також пропонують скріплювати кваліфікованим електронним підписом судді.

Абсолютно аналогічні зміни пропонується внести до КАСУ.

Обговорювати законопроект планують до 21 червня 2020 року. Ініціатори законопроекту пропонують надсилати їм зауваження та пропозиції до законопроекту.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що запровадивши автоматичну систему фотовідеофіксації порушень ПДР, МВС забуло про право на адвоката та презумпцію невинуватості.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва