Денис Малюська: оцінку введення карантинних обмежень надасть суд

18:00, 15 июня 2020
Міністр юстиції: введення карантину було на межі закону.
Денис Малюська: оцінку введення карантинних обмежень надасть суд
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Оцінку введення карантинних обмежень надасть суд. Про це розповів Міністр юстиції України Денис Малюська в інтерв’ю Радіо Свобода. За словами Міністра юстиції, щодо юридичної сторони карантину є три аспекти: процедура введення, законність,  збалансованість введення рішення.

«Є багато дискусій з приводу того, чи була дотримана повністю легальна процедура запровадження карантину, чи ні. Коротка відповідь: оцінку надасть суд. У нас є безліч позовів в окружному адміністративному суді, де ці рішення переглядаються. Ключова теза, яку потрібно пам’ятати - не будь-яке процедурне порушення тягне за собою незаконність прийнятого рішення. Це стосується не тільки актів Кабміну, але й корпоративних рішень, рішень юридичних осіб, інших адміністративних актів. Тільки істотні порушення процедури, які вплинули на суть акту, можуть тягнути за собою визнання його незаконним».

На думку Міністра юстиції, Уряд  в цей період пройшов по самому краю повноважень.

«Чи діяв Кабмін у межах встановлених законом, тут точно можна сказати, що Уряд пройшов по самому краю повноважень. Далі точно була б незаконність. Ризикована тактика, жодного запасу ми собі не залишали, «не дули на холодне».

Також він наголосив, що збалансованість введення рішення повинен оцінювати не тільки український суд, а й міжнародні установи, наприклад Європейський суд з прав людини.

«На нашу думку, збалансованість у нас дотримана, ми застосовували ті ж самі підходи, які застосовувались у більшості країн західної Європи. Тому ми почуваємо себе досить впевнено. Але знову-таки,  у нас демократія, правова держава, незважаючи на будь-яку критику. Яскравий приклад того, що Уряд не розуміє, не знає і не впевнений, що вирішить суд. А суд може вирішити по-різному».

За словами Міністра юстиції, навіть якщо було порушення процедури введення карантину, порушення Конституції, мета була захистити життя і здоров’я людей.

«Я не бачу особливо складних наслідків з юридичної точки зори чи з точки зору відшкодування шкоди внаслідок оцінки дій Кабміну під час карантину. Вони були на межі законності, але в межах такої законності і були збалансованими. Тому у нас є прекрасна юридична позиція - захищати від будь-яких позовів державу і державний бюджет. Я не думаю, що будуть якісь істотні виплати держави у зв’язку з карантином. А навіть якщо і будуть незначні, то все одно це виправдано».

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Міністр юстиції Денис Малюська підбив підсумки 100 днів роботи Мінюсту.

Подписывайтесь на наш Telegram-канал, чтобы быть в курсе самых важных событий. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді