Коли та як потрібно подати інформацію про кінцевих бенефіціарних власників

16:21, 29 июля 2020
В Мін'юсті пояснили, чи треба юрособам квапитися з оновленням даних про кінцевих бенефіціарних власників.
Коли та як потрібно подати інформацію про кінцевих бенефіціарних власників
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, законом про фінансовий моніторинг, який набув чинності 28 квітня 2020 року, передбачено низку нововведень в частині розкриття і актуалізації інформації про кінцевих бенефіціарних власників (КБВ) юридичних осіб.

Заступник начальника Управління розгляду звернень та скарг у сфері державної реєстрації Департаменту нотаріату та державної реєстрації Міністерства юстиції України Віталій Желінський роз’яснив, як і коли юридичним особам необхідно подавати державному реєстратору оновлені відомості про КБВ, та який дедлайн встановлено для оновлення цих даних, і чи будуть застосовуватися штрафні санкції у разі порушення строків.

Відповіді на ці та інші питання він надав в рамках традиційного онлайн-заходу, організованого відділенням Асоціації правників України в Харківській області.

Так, за його словами, квапитися із візитом до державного реєстратора для подачі інформації про КБВ всім зареєстрованим юридичним особам сьогодні не варто.

Подавати відповідні відомості потрібно лише у випадках звернення до державного реєстратора для проведення будь-яких реєстраційних дій щодо юридичних осіб та за умови, що зазначена у заяві інформація не відповідає відомостям у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР). Наприклад, якщо суб’єкт господарювання хоче змінити вид діяльності, але при цьому інформація про КБВ є актуальною і не потребує змін, проводити оновлення відомостей і подавати відповідні документи не треба.

Стосовно того, які документи потрібно подати державному реєстратору, якщо є необхідність оновити дані про КБВ юридичної особи в ЄДР вже сьогодні, то це такі документи:

  • заяву щодо державної реєстрації юридичної особи (крім громадських формувань та органів влади) (форма 2), затверджену відповідним наказом Мін’юсту, що набув чинності 1 червня 2020 року;
  • документ про сплату адміністративного збору;
  • витяг, виписку чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру тощо, що підтверджує реєстрацію юридичної особи-нерезидента в країні її місцезнаходження, — у разі, якщо засновником юридичної особи є юридична особа- нерезидент;
  • нотаріально засвідчену копію документа, що посвідчує особу, яка є КБВ юридичної особи, — для фізичної особи-нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, — для фізичної особи-резидента.

«Перебіг тримісячного строку для обов’язкового оновлення в ЄДР відомостей про КБВ ще не розпочався, відтак про застосування жодних штрафних санкції з підстав не подання відповідних відомостей у тримісячний строк наразі не йдеться!

Законодавець чітко встановив, що таке оновлення має відбутися протягом трьох місяців з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким буде затверджена форма та зміст структури власності.

Відповідний документ має затвердити Міністерство фінансів України за погодженням з Міністерство юстиції України.

Як тільки проєкт цього нормативно-правового акту буде розроблено і направлено до Мін’юсту, зволікати із погодженням відповідного документа ми не будемо!», — запевнив Віталій Желінський.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Костін
    Андрій Костін
    Генеральний прокурор України
  • Юрій Жизнєвський
    Юрій Жизнєвський
    голова Житомирського апеляційного суду
  • Микола Мойсюк
    Микола Мойсюк
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Олена Соколенко
    Олена Соколенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Ростислав Кузан
    Ростислав Кузан
    суддя Львівського окружного адміністративного суду