Заступник голови ВРП  прокоментував ідею створення суду в смартфоні

11:35, 10 августа 2020
Олексій Маловацький вважає, що не у всіх справах реально забезпечити електронне судочинство.
Заступник голови ВРП  прокоментував ідею створення суду в смартфоні
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Заступник голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький в ефірі однієї із  радіостанцій  прокоментував ініціативу голови виконавчого Комітету Національної ради реформ запровадити в Україні «суд в смартфоні». 

«Не у всіх справах реально забезпечити електронне судочинство. Мені здається, "суд у смартфоні" буде важко зробити. Специфіка нашого процесу здебільшого полягає у тому, що суд вислуховує сторони. Як практикуючий адвокат скажу, що якщо сторона заявляє свою позицію, а ти знаходишся в суді, ти маєш адекватно на неї реагувати. Якщо у тебе немає технічної можливості дати адекватно заперечення, що є твоїм правом, ми не можемо говорити про "суд у смартфоні". Буде дуже важко вести дебати у смартфоні.

Фактично це діловодство у смартфоні. Подати заяву, отримати відомості, подивитися, де знаходяться матеріали справи, додати клопотання ─ це можна зробити у смартфоні, якщо ви завчасно підготували клопотання на комп’ютері, його відправили на смартфон і у смартфоні це зробили. Але всі інші процесуальні дії нереально зробити у судах», — зазначив він.

Олексій Маловацький вважає, що потрібно створити правову систему, проаналізувавши всі недоліки, які натепер існують протягом шести судових реформ. Тобто те, що не дає можливості суддям приймати ті рішення, які б задовольняли суспільство.

«Натепер ми не маємо єдності практики в багатьох справах, наприклад, про місцезнаходження майна. Є проблема, пов’язана з адміністративно-територіальним поділом. Потрібно терміново вносити зміни в процесуальні закони і визначитися, які суди ліквідовуються, а які залишаються. Потрібно дивитися судове навантаження. Протягом року нормальне навантаження на суддю першої інстанції ─ близько 1200-1300 справ. Залежно від району зараз таке навантаження складає 2500-5500 справ. Крім того, розгляд справ затягується, а рішення суду не виконуються».  

Раніше Андрій Овсієнко прокоментував роботу судів в умовах нового територіального поділу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва