У Київраді назвали топ-5 екологічно небезпечних місць в Києві

10:15, 8 сентября 2020
Хімічні відходи та тонни фекалій: топ-5 екологічно небезпечних місць в Києві, які краще ніколи не відвідувати.
У Київраді назвали топ-5 екологічно небезпечних місць в Києві
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Останніми роками в Києві стали модними екскурсії в потаємні, часом небезпечні місця. Туристи заходять в підземні тунелі, відвідують закриті об'єкти. Часто це відбувається нелегально, бо багатьом цікаво пізнати іншу сторону столиці.

Разом з тим, деякі місця є настільки екологічно небезпечними, що їх краще ніколи не відвідувати. Про це повідомив голова комісії з питань екологічної політики Київради Костянтин Яловий.

«Я хочу провести віртуальну екскурсію по тих київських місцях, які краще НІКОЛИ не відвідувати – вони небезпечні, як для екології, так і для нашого з вами життя. Наша мета – вирішити ці проблеми найближчим часом».

▪Завод «Радикал» – поруч зі станцією метро «Лісова» розташоване закинуте підприємство, яке виробляло хімічну продукцію на весь СРСР. В 1990-ті роки, через байдужість керівництва підприємства стався розлив ртуті – одного з найбільш небезпечних металів. Вже десятки років лівобережні райони столиці під загрозою. У чому небезпека? Отруєння ртуттю провокує численні хвороби – атеросклероз, гіпертонію, а в окремих випадках – смерть. Єдиний вихід – демеркуризація. Приблизна вартість робіт – 1,3 мільярди гривень, у міського бюджету таких коштів немає. Я неодноразово говорив про те, що проблема «Радикалу» має загальнонаціональний масштаб, тож держава також має брати участь у її вирішенні.

▪Спецкомбінат «Радон» . З 1980-хх років сюди звозили радіоактивні відходи з сусідніх областей України. Зараз вони зберігаються на глибині 10 метрів в спеціальних контейнерах. У 1995 р. одне зі сховищ залила вода, стався витік небезпечної радіоактивної речовини тритію. А поруч знаходиться живописна місцевість «Феофанія». Сховище в аварійному стані. Ядерний могильник варто перенести в Чорнобиль.

▪Бортницька станція аерації – давня і одна з найнеприємніших проблем столиці. Вона була розрахована на прийом 3 мільйонів кубометрів фекалій, а вміщує вже 8,5 мільйонів. Можливі наслідки – прорив дамби і розлив відходів нашої життєдіяльності в Дніпро. Щоб врятувати киян, Японія надала в кредит 980 мільйонів доларів на реконструкцію станції, яка наразі триває. Я також ініціював створення Екологічної стратегії Києва, в якій будуть вказані конкретні вимоги щодо реконструкції станції. Вірю, що цей документ буде підтриманий Київрадою після закінчення його розробки.

▪ТЕЦ 5 - викидає в повітря сотні тонн продуктів горіння мазуту. На теплоелектроцентралі немає організованої утилізації попелу і шлакової суміші, які отруюють повітря, внаслідок чого у ньому висока концентрація токсичних речовин. Додайте сюди діяльність інших підприємств і маємо хвороби дихальних шляхів та легень. Зазначу, що я неодноразово звертав увагу, на проблему київських ТЕЦ - їм всім потрібна тотальна модернізація.

▪Полігон ТПВ №5 – знаходиться неподалік столиці, в селі Підгірці, але несе загрозу для Києва і області. Його небезпека полягає у тому, що утилізовані тут відходи не тільки смердять, а й отруюють грунт і підземні води. Вирішення проблеми також буде прописане в Екологічній стратегії Києва. Це повне закриття полігону та будівництво сучасних сміттєпереробних заводів», - написав він на своїй сторінці у фейсбуці.

Вирішити дані проблеми планується в рамках Екологічної стратегії Києва, розробка якої наразі триває.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва