Мінфін опублікував результати діяльності за останні півроку

16:37, 11 сентября 2020
До своїх досягнень Міністерство фінансів віднесло, зокрема, збільшення мінімалки, підвищення кредитного рейтингу та фінансування доріг.
Мінфін опублікував результати діяльності за останні півроку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

11 вересня на сайті Міністерства фінансів оприлюднено результати діяльності міністерства за березень-серпень 2020 року. Ознайомимося з окремими положеннями цього звіту.

Основними досягненнями можна назвати:

  • Підвищення кредитного рейтингу

У презентації зазначено, що Україна стала єдиною у світі країною, якій підвищили кредитний рейтинг під час нинішньої пандемії. Так, зазначено, що у червні агентство Moody’s підвищило рейтинг України з «Caa1» до «В3», а 3 вересня Rating and Investment Information підняло кредитний рейтинг України з «B+» до «B».

  • Збільшення видатків на оборону

Зазначено, що у 2020 році у бюджеті було передбачено 246 млрд гривень на видатки, пов’язані із фінансуванням безпеки та оборони. Така сума склала 6,17% ВВП, що на 46,7 млрд грн більше за мінімальний поріг фінансування у 5% ВВП. Втім, неочевидно, яким саме чином цей показник пов’язаний із роботою Мінфіну у період з березня до серпня.

  • Підтримка бізнесу

З метою отримання пільгових кредитів до держави звернулися 40258 підприємців із метою отримати сумарно 44 млрд грн для розвитку свого бізнесу. З цих заявок було схвалено 2603. Сума видатків по цих договорах склала 6,1 млрд гривень.

  • Податкові надходження

Міністерство зазначає, що з травня по серпень надходження від сплати податків та зборів перевищували планові показники на 3,6 млрд грн, 6,4 млрд грн, 5,6 млрд грн та 14 млрд грн відповідно. За рахунок цього вдалося скоротити невиконання планових показників доходів Держбюджету з 44,2 млрд гривень у травні до 18,4 млрд гривень станом на 1 вересня.

Окремо варто відзначити статистику, присвячену Фонду із мінімізації наслідків COVID-19. Так, у своєму звіті Міністерство фінансів зазначає, що станом на 3 вересня із цього фонду різними установами було використано 19,4 млрд грн при загальному обсягу 66 млрд гривень. Тобто, станом на початок вересня у Фонді залишилося близько 70% коштів. Втім, наприкінці серпня т.в.о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет повідомив, що МОН не отримало грошей на засоби захисту та дезінфекції із «ковідного фонду», бо у фонді немає грошей. Втім, вже за декілька днів пан Шкарлет зазначив, що у Фонді із мінімізації наслідків COVID-19 залишилося 32% коштів, а МОН скоро має отримати 3 млрд гривень на безпеку освітян. Отже, незрозуміло, скільки насправді коштів зараз знаходиться у Фонді та представники якого міністерства подають некоректну інформацію.

Також варто згадати про безперебійне фінансування «Великого будівництва». Так, зазначено, що бюджетом було передбачено 129,3 млрд гривень на будівництво доріг та інших об’єктів інфраструктури. Із них на початок вересня було витрачено 65,7 млрд гривень. Втім, варто нагадати, що також на ті самі цілі у Фонді із мінімізації наслідків COVID-19 передбачено ще 35 млрд гривень, що є найбільшою статтею витрат Фонду. Зважаючи на обіцянку Володимира Зеленського добудувати всі дороги до кінця каденції, імовірніше за все, витрати на дороги, мости та іншу інфраструктуру не зазнають суттєвих змін попри критичні наслідки пандемії для української економіки. При тому, що фінансування інших важливих для країни галузей було суттєво зменшено. Зокрема, фінансування молодіжної, спортивної та культурної політик було урізано на третину.

Із іншими результатами діяльності Міністерства фінансів за березень-серпень ви можете ознайомитися тут.

Нагадаємо, що раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що міністра фінансів піддали шквалу критики на засіданні Комітету фінансів Верховної Ради.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси