Парламентська ТСК: бездіяльність ДАБІ спричиняє безкарність будівельних шахраїв

19:10, 9 октября 2020
Яскравим прикладом є скандальна спроба будівництва житлової висотки біля метро Шулявська у Києві.
Парламентська ТСК: бездіяльність ДАБІ спричиняє безкарність будівельних шахраїв
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Зволікання Державної архітектурно-будівельної інспекції України із вилученням з електронного Реєстру забудов інформації про початок підготовчих робіт на незаконному будівництві житлової багатоповерхівки на проспекті Перемоги 50-а у Києві, має бути розслідувана, а діяльність забудовника припинена. Таку вимогу на засіданні Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції в органах Державного архітектурно-будівельного контролю озвучив голова правління громадської організації «Наш добробут» Олег Воловіков.

Ще на початку квітня на форумах нерухомості почали з’являтися пости про житловий комплекс «50 Avenue» на проспекті Перемоги, 50-а у Києві. Це ділянка у сквері «Слава танкістам» з пам’ятником у вигляді танка визволителям Києва перед будівлями державного видавничого комплексу «Преса України».

За словами голови ГО, забудовник, як власник земельної ділянки, законність заволодіння якою досить сумнівна, отримав дозвіл на будівництво багатофункціонального комплексу. Дозвіл на початок виконання підготовчих робіт забудовник отримав на підставі свого повідомлення НАБІ, яке було внесено до Реєстру забудов.

Активісти ГО провели дослідження ринку нерухомості і виявили, що забудовник продає через інтернет не службові приміщення, а квартири. Оголошення про їх продаж за вказаною адресою з’явилися навіть на ізраїльському сайті «Ukraine Israel Real Estate Marketing».

Департаментом містобудування та архітектури КМДА була проведена перевірка, і він своїм наказом скасував надане забудовнику право на виконання будівельних робіт. Більше того, було виявлено, що будівництво житла на вказаній ділянці взагалі суперечить існуючому Генплану.

Матеріали перевірки і своє рішення департамент КМДА направив до ДАБІ, щоб ті вилучили інформацію про будівництво із реєстру. Проте ця інформація і досі не вилучена.

За свідченням члена ТСК Наталії Приходько, вона ще у травні нинішнього року надсилала запити щодо зазначеного будівництва у всі інстанції. Їй у департаменті КМДА повідомили, що жодних містобудівних умов і обмежень, необхідних для початку будівництва, забудовник не отримував.

Проте минуло півроку, а паркан у сквері «Слава танкістам» стоїть, за ним знаходиться важка будівельна техніка, і видно, що вже знятий верхній шар землі. Крім того, як повідомили у ГО, забудовник намагається через суд отримати необхідні йому містобудівні умови і обмеження.

«Це свідчить про впевненість забудовника, що він якимись корупційними заходами отримає дозвіл на будівництво», — переконаний Олег Воловіков.

Саме громадська організація звернулася із заявою до ТСК, щоб та вжила заходів з припинення незаконного будівництва, а також розслідувала ймовірний факт зловживання посадовими особами ДАБІ своїми службовими повноваженнями.

У комісії вирішили:

  • Звернутися до ДАБІ з метою отримання інформації щодо наявності чинних документів, які дають згаданому забудовнику право на виконання підготовчих будівельних робіт, а також з метою отримання пояснень щодо невжиття заходів із оновлення інформації в реєстрі забудов.
  • Звернутися до Департаменту містобудування та архітектури КМДА щодо отримання матеріалів перевірки, а також підтвердження факту надсилання до ДАБІ повідомлення про виключення з реєстру забудов інформації про будівництво на проспекті Перемоги 50-а.
  • Звернутися до правоохоронних органів з метою внесення до ЄРДР відомостей за фактом службової недбалості працівників ДАБІ.
  • Звернутися до посольства Ізраїлю, поінформувавши його про триваючий продаж квартир у неіснуючій і незаконній будові.
  • Запросити на наступне засідання комісії в.о. голови ДАБІ і співробітника установи, відповідального за ведення реєстрів, з метою отримання пояснень.

Крім того, за пропозицією члена комісії народного депутата Олени Шуляк, звернуться також до Кабінету міністрів України, адже в березні 2020 року уряд прийняв постанови №№ 218 та 219, які припиняли дію постанови № 553, яка надавала ДАБІ повноваження проводити перевірки будівництв до того часу, як цю установу замінить нова Державна інспекція з містобудування. Сьогодні ні нова інспекція не створена, ні старе ДАБІ не може зупиняти будівництво. Тому будуть просити відновити дію постанови КМУ № 553.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки