НАЗК дозволяє топ-посадовцям не подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані

14:40, 3 ноября 2020
Голова НАЗК Новіков повідомив, що топ-посадовці можуть не подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.
НАЗК дозволяє топ-посадовцям не подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як раніше повідомляла «Судово-юридична газета», Голова НАЗК Олександр Новіков, закривши Реєстр декларацій, діяв всупереч рішенню Конституційного Суду України.  

«Мені здається, що голова НАЗК Олександр Новіков і його «ляльководи» відверто граються у політику. Не було ніякої прямої потреби закривати бажаючим можливість доступу до реєстру», - зазначив суддя КСУ-доповідач по цій справі Ігор Сліденко в інтерв’ю «Судово-юридичній газеті» (детальніше за посиланням).

«Те, що пан Новіков робив з Реєстром, коли він закривав його, це видумки пана Новікова, щоб інспірувати ситуацію. З рішення КСУ це не випливає», - підкреслив суддя КСУ Ігор Сліденко.

У Зеленського також повідомили, що повністю відновили дію повноважень НАЗК.

«На позачерговому засіданні уряду за участі Президента ухвалено рішення щодо розблокування роботи НАЗК», - зазначили в Офісі Президента ще 29 жовтня. Реєстр повністю відновив свою роботу після того, як не працював одну добу.

Втім, тепер в НАЗК заявили, що топ-посадовцям не треба подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

Про це 3 листопада повідомляє сайт НАЗК. 

«Рішення Конституційного Суду дозволило топ-посадовцям не подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані 

Конституційний Суд України (КСУ) звільнив топ-посадовців від зобов’язання повідомляти про суттєві зміни у майновому стані. Таке рішення КСУ прийняв 27 жовтня 2020 року, визнавши неконституційними частини другу, третю статті 52 Закону України «Про запобігання корупції»

Допоки питання не буде врегульовано, на сайті Реєстру декларацій неможливо подати повідомлення про суттєві зміни у майновому стані.

Це означає, що відтепер суспільство не бачитиме інформацію про значні зміни у статках топ-посадовців. 

«Громадяни мають право знати, а не здогадуватися, про статки посадовців. Звільнення від зобов’язання повідомляти про суттєві зміни в майновому стані — це «зелене світло» чиновникам приховати свої статки, уникнути відповідальності та продовжувати діяти у приватних інтересах, замість працювати на благо держави за гроші платників податків», — заявив Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков. 

До рішення КСУ службові особи, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, були зобов’язані в електронній формі протягом 10 календарних днів з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку повідомити про це до НАЗК. Суттєвою зміною в майновому стані вважаються дохід, майно або видаток (витрата), що перевищують 105 100 грн (станом на 2020 рік)», - вказали в НАЗК.

Однак юристи рекомендують обережно ставитися до пресрелізів НАЗК.

Також ми повідомляли, що фінансування НАЗК планують збільшити в бюджеті на 420 млн грн.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді