З нового року Держгеокадастр планує перетворитися на сервісну компанію

17:30, 6 ноября 2020
Після ухвалення законопроекту 2194 тут залишиться тільки команда айтішників та землевпорядників для наповнення Земельного кадастру.
З нового року Держгеокадастр планує перетворитися на сервісну компанію
interbuh.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Державній службі України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) чекають на остаточне ухвалення найближчим часом Верховною Радою законопроєкту №2194 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин», який вже назвали земельною конституцією. Після цього державна служба втратить владні повноваження у земельній сфері та перетвориться на сервісний центр. Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив голова Держгеокадастру Роман Лещенко.

За його словами з 10 тисяч штатних працівників залишиться тільки чотири тисячі.

«Ми позбудемося права розпорядження, буде ліквідована експертиза земельних ділянок (по суті, корупційна схема), торги будуть проводитися в електронному вигляді. Проведемо дерегуляцію землеустрою, скасуємо сотні дозволів, довідок тощо. У Держгеокадастрі – сервісній компанії – залишиться команда айтішників, землевпорядників для наповнення земельного кадастру і топографо-геодезичної діяльності. Штат оптимізуємо, бо всі розпорядження передаємо на місця і вони вже не потрібні у новій системі без відповідних повноважень», - розповів посадовець.

Він переконаний, що зміни будуть впроваджені ще до нового року, і з січня до Держгеокадастру не треба буде фізично ходити взагалі. Взяти витяги можна буде через програму «Дія» або на сайті, консультуватися – через кол-центр.

«Станемо рядовим робочим органом державної влади, з вузькою спеціалізацією. В структурі Держгеокадастру сьогодні 24 юридичні особи, в уряді вже на погодженні лежить документація про скорочення до однієї юрособи. Тож у процесі реорганізації в стислі терміни все реалізуємо. І не треба 20 років на такі речі, була б лише політична воля», - стверджує Роман Лещенко.

Проте, навіть у новому статусі, у Держгеокадастру залишається великий шматок роботи. Йому доведеться завершити оцифровування масиву паперових документів, що накопичилися за 1991-2013 роки. Крім того, як зізнався очільник служби, у нього є амбітне завдання об’єднати Державний реєстр речових прав на нерухоме майно і Державний земельний кадастр в єдину систему.

«У цивілізованому світі земля первинна, а все, що на ній – вторинне, а в Україні земля, нерухомість і обтяження обліковуються окремо. Головне завдання – мати нормальний зрозумілий реєстр прав, де нотаріус, що здійснює угоду купівлі-продажу і відчуження, зможе належним чином здійснювати земельний моніторинг та забезпечувати належну реалізацію права власності на землю», - пояснив голова Держгеокадастру.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси