Децентралізація влади: Рада ухвалила важливий закон про реорганізацію РДА

16:01, 17 ноября 2020
Рада знайшла в собі сили запобігти управлінському колапсу в новобраних місцевих радах та ухвалила закон про передачу їм майна та повноважень.
Децентралізація влади: Рада ухвалила важливий закон про реорганізацію РДА
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада на пленарному засіданні ухвалила у другому читанні законопроект № 3651-Д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій».  

У попередньому порядку денному Верховної Ради законопроект мав розглядатися в п’ятницю. Але за результатами погоджувальної ради, його перенесли на вівторок, бо всі наступні дні у Раді зробили не пленарними, у зв’язку з великою кількістю хворих на COVID-19 депутатів.

Закон підтримали 301 народний депутат.

Ним пропонується надати Кабміну право утворювати та реорганізовувати районні державні адміністрації.

За проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичних осіб та їхніх установчих документів, змін до відомостей про фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, пов’язаних зі змінами адміністративно-територіального устрою, а також зміни місцезнаходження юридичної особи, місця проживання фізичної особи у зв’язку зі зміною назви (перейменуванням) скверів, бульварів, вулиць, провулків, узвозів, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів, інших об’єктів топоніміки населених пунктів пропонується не брати адміністративний збір.

Правонаступник районної ради району, ліквідованого Верховною Радою України, після припинення відповідних районних рад як юридичних осіб, але не пізніше 1 липня 2021 року, зобов’язаний передати до комунальної власності територіальних громад окремі об’єкти спільної власності територіальних громад району, які знаходяться на території цих територіальних громад, відповідно до розмежування видатків між бюджетами, встановлених Бюджетним кодексом України.

Крім того, законом встановлюється порядок переходу повноважень від діючих місцевих рад до новостворених, а також порядок формування та виконання місцевих бюджетів.

Без ухвалення цих норм новообрані органи місцевого самоврядування та РДА не мали б можливість працювати і депутати навіть говорили про можливий управлінський колапс.

 Раніше депутати визначилися, коли запрацюють нові ЦНАПи та що буде з працівниками існуючих.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді