Кого Уряд позбавить субсидій: Мінсоцполітики пропонує зміни до порядку їх призначення

14:55, 23 декабря 2020
Мінсоцполітики хоче відновити соціальну справедливість шляхом внесення змін до деяких положень про призначення соціальної допомоги та субсидій
Кого Уряд позбавить субсидій: Мінсоцполітики пропонує зміни до порядку їх призначення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Мінсоцполітики пропонує Уряду внести зміни до положень про:

  • порядок призначення житлових субсидій;
  • порядок призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми;
  • порядок призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям;
  • порядок обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства)

для усіх видів державної соціальної допомоги.

Про це йдеться в проекті постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

За пропозицією Міністерства Положення про порядок призначення житлових субсидій доповнюється правилом, за яким житлова субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), якщо у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особи, що досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, і в цьому періоді отримували допомогу по частковому безробіттю на період карантину.

Порядок призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми доповнюється пунктом З53 , згідно з яким, допомога на дітей одиноким матерям призначається, якщо у складі сім’ї є особа, яка не сплатила або за неї не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування сумарно протягом трьох місяців періоду, за який враховуються доходи, але протягом періоду, за який враховуються доходи, отримувала допомогу по частковому безробіттю на період карантину.

Новим пунктом 11і доповнюється й Порядок призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям.

Згідно з цим пунктом державна соціальна допомога призначається, якщо у складі малозабезпеченої сім’ї є особа, яка не сплатила або за неї не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування сумарно протягом трьох місяців періоду, за який враховуються доходи, але протягом періоду, за який враховуються доходи, отримувала допомогу по частковому безробіттю на період карантину.

 Під час обчислення державної соціальної допомоги для розрахунку середньомісячного сукупного доходу за кожний місяць, в якому відсутні доходи, включається допомога по частковому безробіттю на період карантину, щомісячна компенсаційна виплата, призначена непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю І групи.

За даними Міністерства загальна кількість отримувачів допомоги по частковому безробіттю на період карантину становить 371,8 тис. осіб, у тому числі 182,1 тис. фізичних осіб-підприємців. На сьогодні не встановлено, скільки з них звернулося за призначенням житлової субсидії, державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям та / або допомоги на дітей одиноким матерям.

У Мінсоцполітики зазначають, що вимушене скорочення тривалості робочого часу на підприємствах на період карантину необов'язково призводить до зменшення заробітної плати до розміру менше від мінімальної.

Але там впевнені, що відновлюють соціальну справедливість при обчисленні розміру житлової субсидії та державної соціальної допомоги для осіб працездатного віку, які здійснюють догляд за особою з інвалідністю І групи, включаючи до їх середньомісячного доходу фактично отримані ними доходи.

Одночасно, сподіваються на зменшення кількості справ про призначення житлової субсидії та зменшення заборгованості населення перед виконавцями житлово-комунальних послуг.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, як українцям оформити податкову знижку за переобладнання авто або оренду житла.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Бабій
    Роман Бабій
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Роман Сацький
    Роман Сацький
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Олександр Кармазін
    Олександр Кармазін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Назарій Дулебко
    Назарій Дулебко
    голова Сихівського районного суду м. Львова