У питаннях тарифів влада розривається між обіцянками Заходу і рівнем життя людей

08:05, 18 января 2021
Навіть владна фракція вимагає повернути пільговий тариф на електроенергію для населення та знизити тарифи на послуги розподілу природного газу.
У питаннях тарифів влада розривається між обіцянками Заходу і рівнем життя людей
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Після різкого зростання тарифів на електроенергію та газ для населення, і поширенням масових протестів населення, народні депутати, навіть провладної фракції, починають сумніватися у вірності зробленого кроку і шукати компромісні варіанти.

До Верховної Ради вже внесено ряд постанов, які пропонують вжиття невідкладних заходів з метою перегляду встановлених нових тарифів, повернення пільгового тарифу на електроенергію для населення та зниження тарифу на послуги з розподілу природного газу.

Нинішню позицію влади намагалась пояснити на своїй сторінці у фейсбуці заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Роксолана Підласа.

За її словами, стосовно тарифів сьогодні позиція уряду та партії «Слуга Народу» наступна:

Ціна газу

Уряд пропонує тимчасово встановити граничну ціну газу для населення на рівні 6,99 грн (це фактично мінімальна ринкова ціна газу в січні). Найбільше від цього виграють побутові споживачі, які обслуговувались у приватних газзбутах. Їхня ціна за тисячу кубометрів у січні - від 6 990 до 10 800 грн. Середньозважена - 9 618 грн. Різниця - за рахунок скорочення прибутку газзбутів.

Так, це не ринковий механізм. З іншого боку, примусово утримувати споживачів, які хочуть перейти до іншого постачальника - це хіба ринок? Ринок газу є очевидно недосконалим зі взаємним монопольними перекосами (винятковий доступ одних гравців до більш дешевого газу, і винятковий доступ інших - до абонентської бази). На даному етапі ринок газу потребує ситуативного коригування з боку держави.

Тариф на доставку газу

НКРЕ КП повинно знизити цей тариф - іншого варіанту немає. Депутати не бачили розрахунків НКРЕ: чому вони вважають, що тариф має бути саме такий? Чому тариф був піднятий до того, як облгази розрахувались за своїми боргами перед державою? Фракція, і члени енергетичного комітету неодноразово висловлювали свої сумніви щодо обґрунтованості тарифу і соціального ефекту від різкого підвищення ціни (у 2 рази з початку 2020 року). Сподіваюсь, що або почуємо переконливе обґрунтування на зустрічі фракції з НКРЕ, або дійдемо згоди про зниження тарифу.

Що може зробити парламент з тарифом на доставку

Як показала практика, маленькі постачальники газу - завищують ціни, тому що розподіляють свої адміністративні витрати не на 200 тис. абонентів, а на 10 тис. Наприклад, у Полтавській області працює 4 «облгази», у підсумку у трьох із них тарифи суттєво вищі за середні по Україні. Тому парламенту буде запропонований законопроект про так звані «малі облгази»: природна монополія по розподілу газу – це не менше 100 тис. споживачів.

Електроопалення

Слуга Народу підтримує пропозиції уряду: надати адресні фінансові виплати для 400 тис. домогосподарств із електрокотлами, які найбільше постраждали від підвищення тарифів. Вже порахували, що платіжка в середньому виросте на 1000 грн. Тому пропонуємо цю суму і компенсувати.

«І про політичні моменти: Володимир Зеленський, як політичний лідер, сьогодні намагається знайти соломонове рішення в призмі раніше даних державою обіцянок Заходу, ринком газу та соціальною справедливістю для населення», - зазначила нардеп.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки