Безгін відповів опонентам децентралізації, які оскаржили реформу в КСУ

13:13, 19 января 2021
КСУ має намір слухати справу про відповідність Конституції зміни адміністративно-територіального устрою; Безгін запевняє, що все було законно.
Безгін відповів опонентам децентралізації, які оскаржили реформу в КСУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Минулого тижня Ухвалою колегії суддів Конституційного Суду відкрито конституційне провадження у справі щодо відповідності Конституції України (конституційності) Постанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року № 807-ІХ за конституційним поданням 49 народних депутатів України від 20.10.2020. Про це повідомляла представник Верховної Ради в КСУ нардеп Ольга Совгиря.

Таких проваджень КСУ відкрив два:

перше – за поданням щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень пункту 6 частини першої статті 4, частини третьої статті 11 Закону України „Про добровільне об’єднання територіальних громад“,

друге – за поданням щодо відповідності Конституції України (конституційності) Постанови Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року № 807-ІХ.

Автори подання вважають, що проведеною реформою незаконно змінені елементи територіального устрою України, оскільки останній може визначатися виключно законами.

Також, на їх думку, «здійснивши укрупнення окремих районів Верховна Рада обмежила право на доступ до суду, оскільки «важливими елементами доступності суду як інституції є територіальна наближеність суду та стабільність судової системи».

З прийняттям оспорюваної постанови Верховна Рада також створила правову невизначеність щодо територіальної юрисдикції місцевих судів, – йдеться у поданні.

Відкриття провадження прокоментував головний ідеолог оспорюваної реформи, народний депутат України Віталій Безгін, який намагався знайти відповідь на питання: чи може оскарження в КСУ зупинити децентралізацію або взагалі її знищити?

 На думку Безгіна:

  • Постанова є актом разової дії, який вже виконав свою функцію: ліквідував старі радянські райони та утворив на їх основі нові.
  • Місцеві вибори 25 жовтня відбулись на новій адміністративно-територіальній основі, таким чином остаточно політично закріпивши її.
  • Після ухвалення №3651-д розпочалася процедура передачі майна на громади. Також на всі громади були спрямовані фінансові ресурси (№3614).

 Крім того, він відповів на аргументи, які викладені в поданнях депутатів до КСУ:

  1. Щодо того, що ВРУ нібито "невілювала зміст поняття міста обласного значення".

Міста обласного значення не згадуються в Конституції як окрема одиниця.

  1. Щодо зміни територіального устрою виключно законом, а не постановою.

Безгін повідомив, що в Конституції чи рішеннях КСУ не врегульовано питання про форму акту, яким приймається рішення про зміну територіального устрою, тому будь-яких обмежень для цього в законодавстві немає.

  1. Щодо аргументу про те, що реорганізація субрегіонального рівня без внесення змін до Конституції не відповідає Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, Безгін нагадав, що Конституційний Суд перевіряє акти на дотримання виключно Конституції України, а не будь-яким Стратегіям чи Концепціям або ж навіть законам.

Раніше Віталій Безгін підписувався під законопроектом №1075, яким пропонувалося скасувати закони про права чорнобильців, захисті прав споживачів, Житловий кодекс, Кодекс законів про працю та інші акти, «застарілі», на думку авторів.

Цей же депутат був співавтором законопроекту, згідно з яким статус Вищої Ради правосуддя прирівнювався до міністерства, а також не зміг знайти відповідь на питання про долю судової системи після зміни територіального устрою.

До того ж він висловлював думку, що оскільки виборний орган буде діяти на субрегіональному рівні, то вибори на рівні районів чи округів не потрібні. Тому районні ради мають зникнути.  

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси