Комітет погодив порядок відрядження поліцейських в органи державної влади та заклади освіти, його ухвалять у другому читанні

12:50, 21 января 2021
Вищий навчальний заклад стане закладом вищої освіти: законопроект про відрядження поліцейських.
Комітет погодив порядок відрядження поліцейських в органи державної влади та заклади освіти, його ухвалять у другому читанні
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендував Верховній Раді ухвалити у другому читанні проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про Національну поліцію» (щодо відрядження поліцейських до органів державної влади, підприємств, установ, організацій, закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання та присвоєння спеціальних звань відрядженим (прикомандированим) поліцейським)».

Проект Закону зареєстровано за № 4203.

Депутати відзначилися рідкою солідарністю та одноголосно затвердили виносок Комітету. При цьому депутат Бакумов зазначив, що право Президента затверджувати номенклатуру посад поліцейських, на його думку, є неконституційним. Але проголосував «за».

Законопроектом пропонується внести зміни до статей 47, 48, 59, 71, 80 та 83 Закону України «Про Національну поліцію».

Проектом, зокрема, передбачається усунути термінологічну неточність у тексті Закону, замінивши слова «вищий навчальний заклад» і «навчальний заклад» словами «заклад вищої освіти».

Документом також пропонується уточнення до процедури присвоєння спеціальних звань поліцейським, які є відрядженими до закладу вищої освіти зі специфічними умовами навчання, який здійснює підготовку поліцейських.

Законопроектом запропоновано норми щодо затвердження Кабінетом Міністрів України переліку посад, які можуть бути заміщені поліцейськими, та граничних спеціальних звань за цими посадами в державних органах, підприємствах, установах, організаціях.

При цьому затвердження переліку посад, які можуть бути заміщені поліцейськими, та граничних спеціальних звань за цими посадами у закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських, пропонується делегувати Міністерству внутрішніх справ України.

ГНЕУ знайшло правові колізії у законопроекті.

Таку колізію створює доповнення ч. 4 ст. 59 Закону «Служба в поліції» новим абзацом 2, згідно з яким «право видавати накази по особовому складу, який перебуває на посадах, заміщених поліцейськими, мають ректори закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських», з положеннями, що містяться у ч. 10 ст. 83 Закону (в редакції проекту).

Так, однією з підстав видання наказу по особовому складу є присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським (розділ ІІ Порядку підготовки та видання наказів щодо проходження служби в поліції, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України від 23.11.2016 № 1235).

У свою чергу, присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, відрядженим із залишенням на службі в поліції, до закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання, згідно з положеннями ч. 10 ст. 83 Закону (в редакції проекту), проводиться як ректором (керівником) закладу вищої освіти зі специфічними умовами навчання (до спеціального звання «підполковника поліції» включно), так і керівником поліції за поданням ректора (керівника) закладу вищої освіти зі специфічними умовами навчання (за спеціальним званням «полковник поліції») та Президентом України за поданням Міністра внутрішніх справ України (за спеціальними званнями вищого складу поліції).

Раніше Комітет рекомендував до другого читання законопроект про відповідальність за підроблення важливих особистих документів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки