Карантин та протест – чи можна організовувати мирні зібрання під час карантинних обмежень

14:40, 16 февраля 2021
Частина правоохоронців зазначає, що протести зараз є правопорушенням, адже постанова КМУ про карантин забороняє масові заходи.
Карантин та протест – чи можна організовувати мирні зібрання під час карантинних обмежень
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вже минув понад рік з того дня, коли у КНР було зафіксовано перше зараження хворобою, яка до непізнаваності змінила життя людей в усьому світі. Найпоширенішим наслідком коронавірусу стало доповнення наших звичних активностей словом «онлайн» – онлайн-навчання, онлайн-співбесіда, онлайн-зустріч і т.ін. Втім, далеко не все можна було перенести на дистанційку. Як, наприклад, можна ефективно протестувати онлайн – запросити посадовця у кімнату в ZOOM і сподіватися, що він прийде?

Право мирно збиратися – це один із найбільших каменів спотикання, пов’язаних із запровадженням карантинних обмежень у багатьох країнах світу.  Адже є імовірність опинитися у замкненому колі – для того, що вимагати зняти карантинні обмеження треба провести протест, а для того, щоб провести протест, треба зняти карантинні обмеження. Так, наприклад, на Кіпрі люди вирішили організувати протест через корупцію посадовців, а поліція розігнала їх через порушення карантинних обмежень. Отже, постає питання, чи можна протестувати під час карантинних обмежень в Україні?

Майже рік тому – у березні 2020 року – Кабінет Міністрів прийняв Постанову від 11 березня 2020 р. № 211, якою встановив карантин на всій території України з 12 березня до 3 квітня. Станом на сьогодні це єдине положення постанови, яке залишилося чинним. Але у першій редакції документ містив заборону «проведення всіх масових заходів, у яких бере участь понад 200 осіб…». За майже рік дозволене число учасників радикально зменшилося – у чинній «карантинній постанові» забороняється «проведення масових (культурних, у тому числі концертів, спортивних, соціальних, рекламних тощо) заходів за участю більш як 20 осіб…».

Залишається визначити, чи підпадає проведення мирних акцій протесту під «тощо». З точки зору деяких правоохоронців – підпадає. Так, наприклад, 19 січня 2021 року у ході спроби провести протест поліцейський намагався переконати учасників заходу, що Конституція під час карантину не працює. Це могло б бути правдою, але не у наявних обставинах.

Почнемо з того, що право громадян України «збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації» гарантує стаття 39 Конституції. При цьому стаття 64 Конституції містить вичерпний перелік випадків, у яких конституційні права і свободи (у тому числі – право мирно збиратися) можуть бути обмежені – лише в умовах воєнного або надзвичайного стану. При цьому очевидно, що про воєнний стан в умовах боротьби із коронавірусом не йдеться. У свою чергу, надзвичайний стан може бути підхожим варіантом, адже його можна запровадити, зокрема, у випадку пандемії.

При цьому, відповідно до статті 5 закону «Про правовий режим надзвичайного стану», такий стан «в Україні або в окремих її місцевостях вводиться Указом Президента України, який підлягає затвердженню Верховною Радою України протягом двох днів з моменту звернення Президента України». Тобто для запровадження надзвичайного стану є обов’язковою участь президента та парламенту.

Натомість, починаючи з березня 2020 року, усі карантинні обмеження в Україні – в тому числі і заборона проведення масових заходів – запроваджувалися рішенням Кабміну, який не має жодної ролі у запровадженні надзвичайного стану. Отже, хоч би що уряд буде запроваджувати – локдаун, адаптивний карантин, надзвичайну ситуацію абощо – це не є підставою для обмеження конституційного права громадян України на мирний протест та інших конституційних прав і свобод, хай би якою була мета уряду.

У будь-якому разі забувати про загрозу коронавірусу також не можна. А тому, ідучи на протест, вдягайте маску, користуйтеся антисептиком та намагайтеся дотримуватися соціальної дистанції.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що на початку лютого Володимир Зеленський виступав на відкритті форуму «Україна 30», який мав ознаки порушення карантинних вимог.

Подписывайтесь на наш Telegram-канал, чтобы быть в курсе самых важных событий.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду