Антон Геращенко назвал решение суда о закрытии 426 сайтов «необґрунтованим та свавільним»

16:33, 25 февраля 2021
Решение суда о закрытии Livejournal, Liveinternet, GitHub Gist и еще 423 сайтов необоснованное, - замминистра внутренних дел Антон Геращенко.
Антон Геращенко назвал решение суда о закрытии 426 сайтов «необґрунтованим та свавільним»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Как писала «Судебно-юридическая газета», 25 февраля стало известно, что суд своим определением по уголовному делу №752/22980/20 обязал интернет-провайдеров немедленно закрыть доступ к Livejournal, метрике (рейтингу) новостных ресурсов Liveinternet и ряду новостных сайтов, включая местный винницкий портал «20 минут» и российский РБК. 

Как сообщила Нацкомиссия, осуществляющая госрегулирование в сфере связи и информатизации, следственным отделом Голосеевского управления полиции было направлено письмо с определением следственного судьи Голосеевского районного суда от 04.02.2021, в уголовном производстве №12020100010005155 от 17.12.2020 по признакам совершения уголовного преступления предусмотренного ч. 3 ст. 190 УК, предусматривающее: «Наложить арест на имущественные права интеллектуальной собственности, которые возникают у пользователей сети Internet при использовании веб-ресурсов путем обязательства интернет-провайдеров, осуществляющих деятельность на территории Украины, закрыть к ним доступ. Постановление следственного судьи подлежит немедленному исполнению».

Среди ресурсов оказался также GitHub Gist, где программисты делятся друг с другом кодом. В свою очередь, министр цифровой трансформации Михаил Федоров в своем телеграм-канале заявил, что не даст выполнить решение суда в этой части. «Мы не дадим и не будет заблокирован GitHub Gist. Скоро будет официальное заявление МВД, Мин информ политики, Минцифры», - написал он.

И соответствующая реакция МВД уже появилась.

С ней выступил замминистра внутренних дел Антон Геращенко.

«Сьогодні Україна з подивом дізналася про те, що рішенням Голосіївського районного суду м. Києва накладено арешт на 426 інтернет-сайтів.

Мені почали дзвонити десятки журналістів із резонним питанням: що взагалі відбувається?

Є такий громадянин - Олександр Пан. Йому дуже не подобалося те, що про нього писали на різних інтернет-сайтах у різний час, називаючи його шахраєм та пройдисвітом, а також називаючи його іншими неприємними епітетами.

17 грудня 2020 року Олександр Пан звернувся в поліцію зі скаргою на нібито скоєні проти нього шахрайські дії.

Поліція, після реформи кримінально-процесуального законодавства, зобов'язана за статтею 214 КПК реєструвати будь-які заяви про вчинення кримінального правопорушення (навіть про зґвалтування американським кіноактором Б. Піттом 75-річної мешканки міста Рівне у 2016 році).

Після чого, увага, стежте за спритністю рук, Олександр Пан і його адвокати звертаються до Голосіївського районного суду з вимогою накласти арешт на сотні інтернет-сайтів, які в різний час щось про нього писали.

Автоматична система розподілу справ, якою свого часу дуже пишалися реформатори судової системи, розподіляє справу на суддю Катерину Григорівну Плахотнюк.

Суддя Плахотнюк, 04 лютого 2021 року, виносить рішення про визнання 426 інтернет-сайтів, які розміщували вказані вище матеріали, такими, що принижують честь і гідність О. Пана, тобто - «знаряддям злочину», та накладає на них арешт.

Далі, необґрунтоване рішення суду направляється слідчому поліції, а також до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації.

Ніяких реальних дій, які б нанесли шкоду власникам Інтернет-ресурсів нанесено не було.

Крім шкоди суспільній моралі після таких рішень суду.

Висновки та рекомендації:

  1. Поліція вже відкликала свій супровідний лист до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації.
  2. Кримінальне провадження буде витребуване до Головного слідчого управління з метою проведення ґрунтовної перевірки та, в разі відсутності складу злочину, а також за рішенням слідчого і прокурора, буде закрите згідно з передбаченою КПК процедурою.
  3. Щодо судді Плахотнюк, то особами, потерпілими від винесення необґрунтованого та свавільного, на мою думку, рішення про накладання арешту на 426 інтернет-сайтів, має бути внесена скарга до Вищої ради правосуддя для подальшого вивчення питання про відповідність судді займаній посаді.
  4. З Олександром Паном розмова буде проведена окремо.

І найголовніше: шановні народні депутати, давайте разом із Вами внесемо суттєві зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів і введемо дослідчу перевірку заяв громадян, щоб відсіювати подібного роду замовні справи.

Крім того, треба врегульовувати законодавство про інформацію, задля того, щоб врегулювати відносини між пресою, правом на свободу слова та можливістю фігурантам журналістських розслідувань цивілізовано захищати свою честь та гідність у випадку, якщо їх права були порушені.

Ну і звичайно залишається велике питання щодо адекватності окремих представників Феміди, які готові піддаватися тиску різних шахраїв і виносити свавільні та необґрунтовані рішення Іменем України», - написал Антон Геращенко.

Подписывайтесь на наш Telegram-канал, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді