Дослідження: Вакцину Pfizer можна купити за $1000, сертифікат про вакцинацію – за $200

12:45, 29 марта 2021
За останні три місяці кількість реклами щодо продажу вакцини у темній мережі збільшилася на 300%.
Дослідження: Вакцину Pfizer можна купити за $1000, сертифікат про вакцинацію – за $200
Джерело фото: ВВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Товар, який потрібен багатьом і який можуть отримати лише одиниці, завжди стає предметом спекуляцій. До пандемії це постійно відбувалося, наприклад, із квитками на ключові футбольні матчі, коли під стадіоном можна було бачити перекупів, які продавали охочим фанатам квитки утридорога. Рано чи пізно це мало статися і з вакциною та іншими товарами, пов’язаними із пандемією.

Як повідомляє CNN Business, безпекові аналітики компанії Check Point Software, що спеціалізується на кібербезпеці, провели дослідження Темної мережі (dark web) – частини Всесвітньої мережі, яку не можна виявити через звичайні пошуки і в якій часто проходить продаж незаконних товарів. У рамках дослідження експерти виявили, що цей сегмент мережі сповнений пропозиціями придбати вакцину та сертифікати про вакцинацію.

Ціна на вакцину від AstraZeneca та Johnson & Johnson (або ж препарати під їхнім виглядом) становить до $1000, за $200 можна купити сертифікат. Також вдалося виявити пропозиції з продажу «негативних ПЛР тестів» за $25. Можна навіть знайти акції «купи два – третій у подарунок».

За словами представника Check Point Software, у рамках дослідження не можна було встановити справжність пропонованої на продаж вакцини, проте експерти прийшли до висновку, що «вони виглядали справжніми», виходячи з викладених зображень упакування та супровідної медичної документації. Так само вони виявили, що протягом минулих 3 місяців кількість реклами, пов’язаної з продажем вакцини, у темній мережі збільшилася на 300%.

Сертифікати з «чорного ринку» також відрізняються якістю підробки – вони містять усіх необхідні реквізити і їх складно відрізнити від справжніх. Зокрема, на них міститься логотип Центру запобіганню та контролю хвороб США (CDC). У Check Point Software оцінюють можливості постачальників забезпечити клієнтів «тисячами, якщо не десятками тисяч» підробних сертифікатів. Для отримання підробки користувачу необхідно лише надати своє ім’я та обрані дати «вакцинації». Власника такого «сертифікату» не будуть стосуватися велика кількість карантинних обмежень, які діють у Сполучених Штатах.

Загалом, поява таких пропозицій на чорному ринку не є дивиною: «Не кожен має доступ до вакцини. У багатьох країнах вакцинація відбувається повільно, а люди втомилися від локдаунів та комендантських годин. Якщо людина матиме змогу легко отримати паспорт вакцинації, щоб уникати карантинних обмежень, вона буде це робити, і довкола цього виникатиме незаконний ринок», – зазначила експертка з кібербезпеки Мікаела Ментін.

В Україні про ринок вакцини поки що не говорять гучно – можливо, він й існує, проте він однозначно невеликий і для «обраних». Втім, безперечним є те, що з часом таких пропозицій на ринку побільшає. Зокрема – коли буде анонсовано доставку перших партій вакцин від Pfizer. І тут лише від правоохоронців і політичної волі керівництва держави залежатиме те, чи зможуть українці отримати безкоштовно отримати обіцяну вакцину чи їм доведеться утридорога перекупляти її, як квиток напередодні фіналу Ліги Чемпіонів.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що правозахисники Великобританії просять уряд і парламент створити дорожню карту виходу з пандемії.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Гречківський
    Павло Гречківський
    колишній член Вищої ради правосуддя
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду