Четвертий пішов: ВАКС у 2021 році «відправив за ґрати» вже чотирьох суддів

08:20, 13 апреля 2021
Засуджений стверджував, що не просив грошей за ухвалення певного рішення, але 15 тисяч у коробочці від пластиліну у кишені говорили про протилежне.
Четвертий пішов: ВАКС у 2021 році «відправив за ґрати» вже чотирьох суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Перші три місяці року для Вищого антикорупційного суду ознаменувалися вироками для суддів – три з чотирьох вироків стосувалися саме слуг Феміди. І завершив перший квартал 2021 року ВАКС так само як і почав – «відправивши за ґрати» ще одного суддю із Закарпаття. Цей засуджений став вже 4 суддею в «активі» ВАКС за 2021 рік.

Засуджений у справі 991/3921/20Антон Гайдур – був Головою Міжгірського районного суду Закарпатської області. Його визнали винним в отриманні неправомірної вигоди, вчиненому службовою особою, яка займає відповідальне становище. ВАКС встановив, що 17 січня 2020 року суддя приймав у своєму кабінеті ОСОБА_2, який за тиждень до того подав позов про стягнення заборгованості у розмірі 150 тисяч гривень з ОСОБА_3. Цей позов знаходився на розгляді в Антона Гайдура, який, як витікає з вироку, запросив до себе позивача, щоб повідомити – він може задовольнити позов, але за це хоче отримати 10% від суми боргу.

Як свідчить вирок ВАКС, так і було погоджено. Тож 5 лютого засуджений ухвалив рішення у відповідній справі – задовольнити позов ОСОБА_2 у повному обсязі. Того ж дня ОСОБА_2 зайшов до службового кабінету судді, і вони перейшли до іншого кабінету, що знаходився навпроти. Там, перебуваючи наодинці, суддя показав, куди покласти «подяку» у розмірі 15 тисяч гривень, що ОСОБА_2 і зробив.

Вже після цього правоохоронці провели обшук голови суду та його кабінету. У ході обшуку у кишені піджака судді вони виявили картонну коробочку із написом «Пластилін 5 кольорів». Але в середині замість 5 шматочків пластиліну лежали 30 купюр по 500 гривень – серії та номери купюр співпадали із серіями та номерами тих, які ОСОБА_2 залишив у шафі кабінету навпроти.

Засуджений стверджував, що все було взагалі не так. Що це ОСОБА_2 провокував його на отримання хабаря, що він всіляко відмовлявся від нього, навіть, що коли він казав покласти  щось у шафу, мав на увазі проектну документацію, а не гроші. Проте такі доводи не переконали суд. У підсумку ВАКС визнав Антона Гайдура винним у злочині, передбаченому ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу. В якості покарання йому призначили 5 років позбавлення волі із позбавленням права обіймати посаду судді строком 3 роки. Крім того, суд вирішив, що усе майно засудженого підлягає конфіскації.

Виходячи з декларації Антона Гайдура за 2020 рік, станом на кінець минулого року в особистій власності засудженого знаходилися лише земельна ділянка 736 квадратних метрів у Міжгірському районі і ВАЗ-21099 (2005 року). Все інше майно перебувало у спільній власності із дружиною або ж значиться як особиста власність дружини.

Нагадаємо, що вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції, тобто, АП ВАКС.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ВАКС повторно закрив провадження у справі Ігоря Насалика.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді