Постанова набирає законної сили після її виконання: депутати застосували в законопроекті дивну юридичну конструкцію

17:43, 16 апреля 2021
ГНЕУ зазначило, що в законопроекті порушено логічний зв’язок між виникненням та припиненням правовідносин.
Постанова набирає законної сили після її виконання: депутати застосували в законопроекті дивну юридичну конструкцію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Депутати знову відзначилися черговим курйозом при написанні законопроектів. Зокрема, у проекті Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо виконаних постанов ( реєстр. № 5058 від 11.02.2021), який вже встиг наробити розголосу, зазначено, що постанова по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, у тому числі зафіксоване в автоматичному режимі, або про порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису), набирає законної сили після її виконання (сплати штрафу) або після вручення особі або отримання поштового повідомлення про вручення або  про відмову в її отриманні, або повернення поштового відправлення з позначкою про невручення. /…/ Зазначені зміни пропонуються до частини 2 статті 291 КУпАП, яка сьогодні існує в наступній редакції:

Постанова по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, у тому числі зафіксоване в автоматичному режимі, або про порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису), набирає законної сили після її вручення особі або отримання поштового повідомлення про вручення або про відмову в її отриманні, або повернення поштового відправлення з позначкою про невручення.

На дивність та алогічність набрання законної сили постановою після її виконання звернуло увагу Головне науково-експертне управління, яке зазначило у власному висновку таке.

«Звертаємо увагу, що саме з моментом набрання постановою законної сили передусім пов’язується настання певних правових наслідків для учасників правовідносин. Конституційний Суд України у своєму Рішенні від 23 листопада 2018 року № 10-р/2018 аналізував зміст поняття набрання судовим рішенням законної сили. Зокрема, Конституційний Суд України вказав, що набрання судовим рішенням законної сили є юридичною подією, з настанням якої виникають, змінюються чи припиняються певні правовідносини, а таке рішення набуває нових властивостей (абз. 3 п. 2.3. Рішення). Набрання законної сили постановою адміністративного органу як подія, з якої виникають, змінюються чи припиняються певні правовідносини, за своєю суттю є аналогічною до набрання законної сили рішенням суду.

Таким чином, у пропозиції проекту щодо набрання законної сили постановою після її виконання порушено логічний зв’язок виникнення та припинення правовідносин. Адже у випадку набрання постановою законної сили після її виконання втрачає сенс саме існування інституту набрання постановою законної сили».

Законопроект був 15.04.2021 ухвалений в першому читанні за основу із скороченим строком підготовки. Його досліджує Комітет з питань правоохоронної діяльності.

Раніше з’ясувалося, що у Верховній Раді не хочуть, щоб держслужбовці зберігали гроші за кордоном і мають наміри за це штрафувати.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки