ВАКС ухвалив вирок у справі корупції у Держрезерві: засуджений погодився співпрацювати

08:20, 27 апреля 2021
Суд затвердив угоду про визнання винуватості директора комбінату «Зірка» – посадовець погодився допомогти посадити інших корупціонерів в обмін на пом’якшення покарання.
ВАКС ухвалив вирок у справі корупції у Держрезерві: засуджений погодився співпрацювати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

20 квітня Вищий антикорупційний суд ухвалив вирок у справі 991/2509/21, затвердивши угоду про визнання винуватості генеральним директором одного з підприємств (далі – засуджений), що належить до відання Держрезерву. Однією з умов цієї угоди є співпраця засудженого із прокурором за фактами організації одержання хабарів в особливо великому розмірі службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище. Тож невдовзі можна очікувати нових вироків у щодо інших фігурантів із Держрезерву.

Обставини справи

Наприкінці 2019 року в ОСОБА_1 – начальник одного з управлінь Держрезерву – виникла ідея, як без особливих труднощів заробити грошей. Вона полягала у тому, щоб домовитися із головою Держрезерву, щоб той залишав на посадах керівників підприємств та установ або сприяв їм у службових питаннях за «винагороду». Посередником мав стати сам ОСОБА_1 – за свої послуги він мав отримувати певну «комісію».

Через якийсь час ОСОБА_1 вийшов на засудженого – гендиректора комбінату «Зірка». 17 січня 2020 року вони зустрілися у Запоріжжі, де ОСОБА_1 обговорив загальну ситуацію і запропонував засудженому «всевозможную помощь, поддержку… никаких палок в колеса» з боку керівництва. У подальшому засуджений мав іще одну зустріч з ОСОБА_1, де вони остаточно узгодили всі деталі справи. У підсумку, ОСОБА_1 отримав 20% від суми хабаря. Невдовзі після цього ОСОБА_1 спіймали на гарячому після передачі ще одного хабаря.

Роль голови Держрезерву

Ще у грудні 2019-го року голова Держрезерву повідомив правоохоронцям про підозрілу діяльність ОСОБА_1, після чого правоохоронці розпочали розслідування щодо останнього. Увесь цей час посадовець «підігравав» ОСОБА_1, нібито він підтримує ідею організації та функціонування таких схем. Зокрема, у випадку із хабарем від гендиректора комбінату «Зірка», голова Держрезерву після зустрічі з ОСОБА_1 невдовзі передав свою долю (16 тисяч доларів) правоохоронцям.

Вирок у справі директора «Зірки»

Виходячи зі змісту вироку, засуджений беззаперечно визнав свою вину у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 статті 369 Кримінального кодексу – пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає особливо відповідальне становище. ВАКС призначив директору «Зірки» покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі без конфіскації майна.

При цьому суд також застосував положення частин 2 і 3 статті 75 ККУ і звільнив засудженого від відбування покарання з іспитовим терміном у два роки, попри те, що його визнали винним у корупційному злочині. Це ВАКС обґрунтував тим, що «законодавець не обмежив право суду прийняти рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням у випадку затвердження угоди про визнання винуватості».

Окремо варто зазначити, що далеко не всі згодні, що угода про визнання винуватості має дозволяти суду звільняти від відбування покарання винних у корупційних злочинах. Так, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про те, що до Верховної Ради було внесено законопроект «забезпечення невідворотності покарання за корупційні кримінальні правопорушення».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді