Роман Лещенко повідомив про відновлення роботи Мінагрополітики та назвав чотири пріоритети у земельній реформі

15:59, 24 мая 2021
Пріоритетом роботи Міністерства стане земельна реформа.
Роман Лещенко повідомив про відновлення роботи Мінагрополітики та назвав чотири пріоритети у земельній реформі
Джерело фото: agropolit.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністр аграрної політики Роман Лещенко під час Всеукраїнського форуму «Україна 30» повідомив, що Міністерство аграрної політики відновило свою роботу фактично та юридично, має сформований бюджет, штат та команда, яку презентують найближчим часом.

«З точки зору півторарічного руху земельної реформи та вже ухвалених законів, важливо окреслити питання аудиту та оптимізації структури, на якій були сконцентровані відповідні повноваження. Аудит виявив шокуючи речі: мільйони гектарів державних земель були виведені в приватну власність. Коли мова заходить про чиновницький апарат, який блокує і чинить супротив, – це дає відповідь на питання, кому вигідна така протидія. Власне, сьогодні ми можемо заявити: Міністерство аграрної політики вже повноцінно працює. Є вже сформований бюджет і штат працівників, який ми невдовзі презентуємо», – заявив Лещенко.

Ще раніше Кабмін повернув Мінагрополітики будівлю на вул. Хрещатик, 24 у Києві, яке передали в управління Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства під час об'єднання відомств.

Верховна Рада на засіданні 15 квітня ухвалила в цілому закон, яким розблокувала роботу Міністерства агрополітики та спрямувала до нього 6,86 млрд грн.

Також Роман Лещенко назвав чотири пріоритети міністерства у проведенні земельної реформи.

До таких пріоритетів він включив.

  1. Запуск ринку землі з 01 липня 2021 року
  2. Доступна фінансова підтримка

Міністр пообіцяв фермерам державну підтримку відповідно до програми «5-7-9 %» на перехідному періоді з подальшою реалізацією програми, застосуванням Фонду гарантування кредитів та інших формул компенсації кредитної ставки, необхідних для доступу до фінансових ресурсів.

  1. Третя ціль – передача державних земель громадам.

З моменту підписання Закону «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» відбувається повноцінне відновлення права органів місцевого самоврядування на розпорядження землями.

  1. Повне оцифрування даних. В Міністерстві хочуть бачити повну відкриту систему даних про те, хто власник землі, хто скільки сплачує податків на цій землі, в якій спосіб вони набуті.

Міністр пообіцяв, що кожен громадянин в режимі реального часу матиме доступ до цієї інформації.

Одночасно, Роман Лещенко запевнив, що приділить увагу реформі зрошення та дренажу, агрострахуванню (необхідно надати підтримку агровиробнику з точки зору форс-мажорних обставин) та збільшенню виробництва зернових та олійних культур.

Розповів Роман Лещенко і про долю Держгеокадастру. За його словами, Держгеокадастр більше не розпорядник землі, його штат оптимізований на 30 відсотків (спочатку планували на 60, але протидія в парламенті прийняттю «земельній Конституції» блокувала цей процес). Після підписання Зеленським Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» (реєстраційний номер законопроекту № 2194 від 01.10.2019 року) будуть ліквідовані окремі департаменти Держгеокадастру по всій країні. На думку Романа Лещенка, більше не потрібні департаменти земельної експертизи та землеустрою.

Також Роман Лещенко пообіцяв санкції та кримінальні справи особам, які масово зловживали приватизацією земельних  ділянок, а Президент України Володимир Зеленський підписав «земельну конституцію».

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Яковлєв
    Олександр Яковлєв
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду