Депутатам та держслужбовцям ускладнять декларування криптовалют та інших віртуальних активів

16:57, 7 июня 2021
Перелік відомостей про криптовалюти, які необхідно зазначити в декларації, планують розширити.
Депутатам та держслужбовцям ускладнять декларування криптовалют та інших віртуальних активів
Джерело фото: ixbt.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Депутати та посадовці все частіше стали декларувати належну їм криптовалюту. Це вимагає від них Закон  України «Про запобігання корупції», згідно з яким у декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в Розділі 8. «Нематеріальні активи» відповідно до статті 46 Закону України «Про запобігання корупції» повинна зазначатися  інформація про такий вид нематеріального активу, як криптовалюти.

Але в парламенті вирішили, що цього замало, оскільки термін «криптовалюти» не в повній мірі відображає всю сукупність можливих активів із числа «віртуальних активів».

Термін «віртуальні активи» є ширшим, ніж криптовалюта, його застосування дозволить охопити декларування більш повного кола цифрових активів, а саме криптовалют, крипто-токенів (в тому числі отриманих від ICO), стейлблкоінів, невзаємозамінних крипто-токенів (NFT), децентралізованих фінансів (DeFi) та ігрових валют.

Саме тому нардепи Олексій Жмеренецький та Аанастасія Радіна вирішили змінити законодавство з метою мінімізувати ризики відмивання грошей, отриманих злочинним шляхом. Для виконання цієї мети внесений законопроект № 5627 від 04.06.2021 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення терміну нематеріальних активів».

Законопроектом вносяться зміни до Закону України «Про запобігання корупції», а саме викладається в новій редакції пункт 6 частини першої   статті 46 щодо інформації, що зазначається в декларації.

У декларації будуть зазначатися відомості про нематеріальні активи, що належать суб’єкту декларування або членам його сім’ї, у тому числі об’єкти інтелектуальної власності, що можуть бути оцінені в грошовому еквіваленті, віртуальні активи.

До відомостей щодо нематеріальних активів включаються дані про вид та характеристики таких активів, вартість активів у грошовій одиниці України на момент виникнення права власності, дату виникнення права на них, а до відомостей щодо віртуальних активів – вид активу, його найменування, розмір, вартість на дату набуття права у грошовій одиниці України, а також ідентифікатор у системі обігу віртуальних активів, на якому містяться декларовані віртуальні активи, інформація про верифікацію суб’єкта декларування та/або члена його сім’ї в системі обігу віртуальних активів, зокрема, постачальником послуг, дані про транзакцію з набуття таких активів, достатні для ідентифікації сторін відповідної угоди.

На сьогодні декларанти зазначають в декларації нематеріальні активи, у тому числі об’єкти інтелектуальної власності, що можуть бути оцінені в грошовому еквіваленті, криптовалюти. До відомостей щодо нематеріальних активів сьогодні включаються дані про вид та характеристики таких активів, вартість активів на момент виникнення права власності, а також про дату виникнення права на них.

Щодо самих віртуальних активів, то їх визначення закріплять в Законі  України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

З точку зору авторів законопроекту, система обігу віртуальних активів – це програмний або програмно-апаратний комплекс обміну електронними даними, в якому забезпечується ідентифікація та обіг віртуальних активів.

Раніше Комітет схвалив доопрацьований законопроект про порядок добору прокурорів, в якому ГНЕУ  знаходило корупційні ризики.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду