Депутати пропонують зобов’язати державних службовців при вступі на посаду володіти однією із мов Євросоюзу

08:25, 15 июня 2021
До парламенту внесено законопроект, який регулює вимоги до осіб, що претендують на посади категорії «А».
Депутати пропонують зобов’язати державних службовців при вступі на посаду володіти однією із мов Євросоюзу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Верховної ради внесли законопроект № 5642 про внесення зміни до статті 20 Закону України «Про державну службу» щодо вимог володіння офіційною мовою Європейського Союзу, який запроваджує обов’язок для посад категорії «А» володіти однією із мов Європейського Союзу (ЄС). Авторами запропонованих змін є Георгій Мазурашу, Сергій Гривко, Михайло Лаба та інші.

Категорія «А» (вищий корпус державної служби) - посади:

Керівника Апарату Верховної Ради України та його заступників;

керівника апарату (секретаріату) постійно діючого допоміжного органу, утвореного Президентом України;

Державного секретаря Кабінету Міністрів України та його заступників, державних секретарів міністерств;

керівників центральних органів виконавчої влади, які не є членами Кабінету Міністрів України, та їх заступників;

керівників апаратів Конституційного Суду України, Верховного Суду, вищих спеціалізованих судів та їх заступників, керівників секретаріатів Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та їх заступників, Голови Державної судової адміністрації України та його заступників;

керівників державної служби в інших державних органах, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, та їх заступників.

Чинною статтею 20 Закону України «Про державну службу» встановлено  вимоги до осіб, які претендують на вступ на державну службу. Однією із загальних вимог, якій повинна відповідати особа, яка претендує на зайняття посад категорії «А», є володіння іноземною мовою, яка є однією з офіційних мов Ради Європи.  Відповідно до статті 12 Статуту Ради Європи від 5 травня 1949 року, офіційними мовами Ради Європи є англійська та французька мови.

Але під час сесій Парламентської асамблеї  як робочі мови використовуються  також німецька, італійська та російська.

Таким чином, кандидат на посаду категорії «А», який володіє польською мовою, згідно з законодавством, не може туди втрапити.

Оскільки офіційні мови країн-членів ЄС є офіційними мовами союзу, то  то це означає, що існує 24 офіційні мови. Так, до офіційних мов Євросоюзу відносяться: англійська, болгарська, грецька, данська, естонська, ірландська, іспанська, італійська, латвійська, литовська, мальтійська, нідерландська, німецька, польська, португальська, румунська,  словацька, словенська, угорська, фінська, французька, чеська, шведська.

За таких умов депутати пропонують внести зміни до загальних вимог, яким повинні відповідати особи, які претендують на зайняття посад державної служби категорії «А», в частині володіння іноземними мовами та розширити перелік мов, знаннями щодо яких повинні володіти зазначені кандидати, а саме: володіти однією з офіційних мов Європейського Союзу.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що витрати на оплату праці працівників державних органів та суддів в 2022-2024 залишаться на рівні 2021 року.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.  

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду