Рада не підтримала легалізацію канабісу

18:25, 13 июля 2021
За законопроект щодо регулювання обігу конопель у медичних цілях проголосувало 184 депутати.
Рада не підтримала легалізацію канабісу
Джерело фото: klinica.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Депутати не підтримали законопроект № 5596 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель у медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності, який регулює обіг канабісу. За проголосувало 184 депутати. Також депутати не підтримали відправлення на доопрацювання (за 219 депутатів). Авторами законопроекту була група депутатів від різних фракцій, серед яких Ольга СтефанишинаОлександра УстіноваГалина ТретьяковаМихайло Радуцький та інші.

Представник «слуг народу» Максим Бужанський сказав, що це законопроект «про гроші, а не про страждання» і закликав голосувати проти. При цьому він посварився зі своїм колегою по фракції Михайлом Радуцьким, який виступав одним із основних лобістів проекту. Бужанський вказав, що тим паче треба голосувати проти, якщо проект підтримує Радуцький.

Тезу про те, що законопроект про гроші підтримала представник «Довіри» Лариса Білозір.

Юлія Тимошенко від «Батьківщини» закликала голосувати проти, бо на її думку, підтримка цього законопроекту призведе до легалізації важких наркотиків.

Що хотіли депутати

Депутати пропонували внести зміни до законів «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності», «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» та до Основ законодавства України про охорону здоров’я.

Отже, пропонується визначення «лікарські  коноплі з низьким вмістом  тетрагідроканабінолу –  сорти рослин роду коноплі (Cannabis), вміст тетрагідроканабінолу у сухій масі яких становить від 0,2 відсотка до 1 відсотка; лікарські  коноплі з високим вмістом тетрагідроканабінолу –  сорти рослин роду коноплі (Cannabis), вміст тетрагідроканабінолу у сухій масі яких перевищує 1 відсоток; промислові коноплі –  сорти рослин роду коноплі (Cannabis), вміст тетрагідроканабінолу у сухій масі яких не перевищує 0,2 відсотка.

Пропонується зазначити, що до наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів не належать промислові коноплі, товари, які вироблені з них, продукти їх переробки, якщо вміст тетрагідроканабінолу у сухій масі таких товарів чи продуктів переробки не перевищує 0,2 відсотка.

Регулювати обіг канабісу повинен Уповноважений орган у сфері обігу лікарських конопель, який визначається Кабінетом міністрів України. Його функції можуть бути розподілені між кількома органами виконавчої влади та їх структурними підрозділами.

Основними функціями уповноваженого органу з лікарських конопель є:

- ліцензування господарської діяльності з обігу лікарських конопель, продуктів їх переробки та вироблених із них препаратів у порядку, встановленому законом, включаючи право зупинення дії такої ліцензії або її анулювання повністю або частково у разі недотримання вимог щодо провадження відповідного виду діяльності, встановлених законом;

- розробка пропозицій щодо нормативних актів, вимог та стандартів у сфері обігу лікарських конопель, продуктів їх переробки та виготовлених із них препаратів;

- збір та обробка інформації, яка подається на виконання вимог щодо звітності;

- здійснення заходів контролю за дотриманням щодо провадження діяльності у сфері обігу лікарських конопель тощо.

Щоб отримати ліцензію на виготовлення канабісу, суб’єкту господарювання потрібен дозвіл Національної поліції на використання об'єктів і приміщень, призначених для здійснення діяльності з обігу наркотичних засобів.

У ліцензіях на здійснення діяльності з культивування лікарських конопель зазначається перелік сортів рослин, які дозволяється культивувати,  характеристики, площі й адреси (географічні координати) об'єктів та приміщень, в яких дозволяється здійснювати таку діяльність відповідно.

Такий дозвіл видається суб'єкту господарювання Національною поліцією на безоплатній основі на строк дії ліцензії.

Дозвіл видається за результатами перевірки відповідності умовам безпеки об'єктів і приміщень, призначених для здійснення діяльності з обігу наркотичних засобів, на підставі поданих суб’єктом господарювання заяви та засвідчених копій таких документів:

а) договір суб'єкта господарювання із суб'єктом провадження охоронної діяльності про надання послуг із охорони;

б) документи, що підтверджують право власності або користування суб'єкта господарювання на об'єкти і приміщення, призначені для культивування лікарських конопель;

в) план-схема об'єктів, приміщень або їх комплексу, на території яких планується здійснювати один чи декілька видів такої діяльності тощо.

Рішення про видачу чи відмову у видачі дозволу приймається Національною поліцією протягом 30 робочих днів із дня подання документів.

Відстежування ринку канабісу забезпечується шляхом:

- маркування кожної партії та одиниці фасованої продукції унікальним кодом;

- ведення публічного електронного реєстру обліку переміщення лікарських конопель, продуктів їх переробки чи вироблених із них лікарських засобів на всіх етапах обігу;

- забезпечення відпуску особам лікарських засобів, виготовлених із лікарських конопель, виключно за призначенням лікаря відповідно до медичних показань за електронним рецептами.

Власники ліцензій на здійснення діяльності з культивування та використання лікарських конопель зобов'язані:

- укласти договір із випробувальною лабораторією або забезпечити постійне функціонування такої лабораторії на території виробничого комплексу, де здійснюється культивування, з метою контролю показників якості виробленої продукції;

- забезпечити надання доступу правоохоронним органам до площ та об'єктів, де відбувається культивування, зберігання, використання чи знищення таких рослин, продуктів їх переробки, для відбору і дослідження зразків такої продукції.

Також дозволяється ввезення і зберігання канабісу іноземцями та громадянами України в обсязі, що не перевищує обсяг, визначений рецептом лікаря, виданий такому пацієнтові.

Раніше «Судово-юридична газета» аналізувала позицію авторів цього законопроекту.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси