На щорічну разову допомогу планують виділити 1,38 млрд гривень: хто отримає

12:50, 28 июля 2021
Учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та іншим планують визначити розмір щорічної разової допомоги.
На щорічну разову допомогу планують виділити 1,38 млрд гривень: хто отримає
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сьогоднішньому засіданні Кабмін планує розглянути проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо визначення розміру щорічної разової допомоги до 5 травня.

Як зазначають автори, документ розроблено, щоб визначити розмір щорічної разової грошової допомоги до 5 травня, виплату якої передбачено Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань».

Зокрема,  документом пропонується внести зміни до статей 12-16 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та статей 61-64  Закону України «Про жертви нацистських переслідувань», визначивши розмір грошової допомоги у відсотках від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного Законом України про Державний бюджет України на 1 січня поточного року, в якому виплачується така допомога.

Так, законопроектом встановлюється: щороку  до 5 травня учасникам бойових дій виплачується разова грошова допомога в розмірі 85 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного Законом України про Державний бюджет України на 1 січня поточного року, в якому виплачується така допомога, в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Пільги особам з інвалідністю

Щороку до 5 травня особам з інвалідністю внаслідок війни виплачується разова грошова допомога в таких розмірах: особам з інвалідністю  I групи – 255 відсотків;  II групи – 225 відсотків; III групи – 195 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність,  визначеного Законом України про Державний бюджет України на 1 січня поточного року, в якому виплачується така допомога, в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Пільги для учасників війни

Щороку до 5 травня учасникам війни планують виплачувати разову грошову допомогу в розмірі 35 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність,  визначеного Законом України про Державний бюджет України на 1 січня поточного року, в якому виплачується така допомога, в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Пільги особам на яких поширюється дія цього Закону

Щорічно до 5 травня членам сімей, зазначеним у пункті 1 статті 10 цього Закону, а також дружинам (чоловікам) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, які не одружилися вдруге, та дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни, визнаних за життя особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, виплачується разова грошова допомога у розмірі 55 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність,  визначеного Законом України про Державний бюджет України на 1 січня поточного року, в якому виплачується така допомога, в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Пільги для осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною

Для таких осіб планується установити  у розмірі 255 відсотків  прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність,  визначеного Законом України про Державний бюджет України на 1 січня поточного року, в якому виплачується така допомога, в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Пільги колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, та інших місць примусового утримання

Також законопроектом встановлюється, що щороку до 5 травня особам, зазначеним у цій статті, виплачується разова грошова допомога в розмірі 35 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Варто також відзначити, що реалізація цього акта  буде здійснюватись за рахунок і в межах коштів, передбачених у 2021 році Міністерству соціальної політки України за бюджетною програмою  «Щорічна разова допомога ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань та соціальна допомога особам, які мають особливі та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною». Обсяг видатків на зазначену мету становить 1,38 млрд гривень, в тому числі поштові видатки складатимуть 6,9 млн грн.

Крім того, зазначається, що забезпечення виконання законопроекту потребуватиме додаткових видатків у сумі 7,7 млн грн.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області