Патрульна поліція буде надсилати для примусового виконання електронні виконавчі документи

11:13, 2 августа 2021
Надсилання на виконання електронних виконавчих документів першими випробуватимуть патрульні поліцейські.
Патрульна поліція буде надсилати для примусового виконання електронні виконавчі документи
Джерело фото: agropolit.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Патрульна поліція розпочинає надсилати для примусового виконання в Державну виконавчу службу виконавчі документи, які видані у формі електронного документа.

Про це повідомив у соцмережах перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

За його словами, нововведення дозволить:

  • дозволить скоротити строки на оформлення та підготовку для направлення на примусове виконання постанов про накладення адміністративних стягнень за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху (спочатку зафіксовані автоматично, а згодом і всі інші);
  • пришвидшить проведення виконавчого провадження;
  • знизить витрати на друк виконавчих документів та послуги поштового зв’язку;
  • дозволить зменшити частку «ручної» роботи поліцейських.

Поки що це стосується правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксованих в автоматичному режимі.

Задля цього об’єднано:

  • автоматизовані та інформаційні системи фіксації порушень ПДР;
  • сплата штрафів online за допомогою мобільного застосунку «Дія»;
  • направлення до органів ДВС електронного виконавчого документа (постанови) на базі Автоматизованої системи виконавчого провадження.

Також у поліції пообіцяли інформувати громадян про стан виконавчого провадження через існуючі онлайн-сервіси (bdr.mvs.gov.ua, портал «ДІЯ», електронний кабінет водія).

Пред’явлення до примусового виконання виконавчих документів, виданих у електронній формі, стало можливим після ухвалення Верховною Радою змін до Закону України «Про виконавче провадження». Вони врегульовують питання примусового виконання органами ДВС та приватними виконавцями рішень, які видані уповноваженими органами, у формі електронного документу. При цьому Закон не змінює порядок примусового виконання виконавчих документів, які видані у паперовій формі, та не встановлює особливостей виконання виконавчих документів, які видані у формі електронного документу.

«Важливо, що єдина система не передбачає ані «автоматичного списання коштів» з рахунків громадян, ані запровадження нових обмежень чи санкцій! Процедура стягнення заборгованості залишається без змін. Йдеться виключно про повний перехід від паперового до електронного документообігу. Те, що раніше потребувало чималих матеріальних та людських ресурсів, зараз скоротилося до кількох кліків на планшеті», – зазначив заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби Андрій Гайченко.

«Ми першими об’єднали автоматизовані та інформаційні системи фіксації порушень ПДР, сплати штрафів онлайн за допомогою мобільного застосунку «ДІЯ», направлення до органів ДВС електронного виконавчого документу (постанови) на базі системи АСВП (Автоматизованої системи виконавчого провадження). При цьому важливо, що виконавчі документи в електронній формі мають відповідати усім вимогам Закону «Про виконавче провадження» та на нього має бути накладений електронний підпис», – розповів заступник Міністра юстиції з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Орлов.

Раніше розповідалося, що МВС ініціювало перед урядом зміну порядку стягнення аліментів з поліцейських.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва