В яких справах судам дозволять замість повного судового рішення обмежитись проголошенням скороченого

10:38, 20 сентября 2021
Законопроект передбачає скасування обов’язку проголошувати повне судове рішення в окремих категоріях справ, в тому числі щодо виборів.
В яких справах судам дозволять замість повного судового рішення обмежитись проголошенням скороченого
Фото із відкритих джерел
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народний депутат України Ігор Фріс ініціював законопроект № 6065 від 16.09.2021 «Про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України щодо вдосконалення інституту проголошення судового рішення у окремих категоріях справ».

Законопроектом пропонується викласти статтю 271 КАС України в новій редакції, передбачивши, що за згодою учасників справи, які присутні у судовому засіданні, суд може проголосити у судовому засіданні тільки вступну та резолютивну частину складеного судового рішення (скорочене рішення).

Водночас, копії судових рішень (повне рішення) у справах, визначених статтею 271 КАС України, невідкладно після проголошення повного чи скороченого варіанту судового рішення мають видаватись учасникам справи або надсилатись їм, якщо вони не були присутні під час його проголошення.

Мова йде, звичайно, не про всі справи, а лише про передбачені статтями 273-277, 280-289 КАСУ.

Згідно з чинною редакцією ч.1 ст.271 КАС України, у справах, визначених статтями 273-277, 280-289, суд проголошує повне судове рішення.

Вищезазначені норми врегульовують питання, пов’язані з:

 - провадженням у справах, пов’язаних із виборами;

 - провадженням у справах про затримання іноземців або осіб без громадянства, примусового повернення чи примусового видворення іноземців або осіб без громадянства за межі території України;

 - оскарженням рішень, дій або бездіяльності органу державної виконавчої служби, приватного виконавця;

 - розглядом справ з приводу рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень щодо притягнення до адміністративної відповідальності;

 - достроковим припиненням повноважень народного депутата України в разі невиконання ним вимог щодо несумісності;

 - розглядом справ за адміністративними позовами про усунення перешкод та заборону втручання у здійснення права на свободу мирних зібрань;

 - у справах за адміністративними позовами органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування про встановлення обмеження щодо реалізації права на свободу мирних зібрань та ін.

Свою ініціативу автор законопроекту мотивує тим, що виборчий процес має низку особливостей, серед яких його швидкоплинність, незворотність етапів у часі та неможливість їх поновлення.

Тобто важливе значення має оперативність розгляду та проголошення судових рішень у цій категорії справ, оскільки від цього залежить можливість учасників виборчого процесу належним чином захистити свої права.

В той же час завантаження суду в частині проголошення повного тексту судового рішення, яке часто може тривати декілька годин, створює додаткові перешкоди для виконання головної функції, яка покладається на суд при здійсненні судочинства, оскільки основне завдання держави – створити умови для швидкого та ефективного відновлення порушеного права особи, а не створення надзвичайно формалізованих умов, за яких громадяни тривалий час очікують на відновлення їх порушених прав.

На думку нардепа, судові рішення об’ємні, на проголошення їх повного тексту нераціонально, неефективно витрачається дорогоцінний час не лише суду, але й усіх учасників провадження в адміністративних справах, які годинами заслуховують повні тексти судових рішень, які зачитуються, в тому числі, і колегіальним складом суду, а у виборчих справах досить часто в нічну пору доби через скорочені строки розгляду справ (до 2 діб).

Розгляд інших справ зривається, відкладається на іншу дату або ж суттєво зміщується в часі. Збільшуються і витрати на матеріально-технічне забезпечення судового процесу, повне фіксування якого, в тому числі і в частині проголошення судового рішення, - здійснюється за допомогою звукозаписувальних технічних засобів.

Народний обранець впевнений, що прийняття цього Закону дозволить розвантажити судову систему України, пришвидшити розгляд адміністративних справ, що позитивно вплине на реалізацію прав учасників судового провадження та дотримання засад адміністративного судочинства.

Раніше голова Ради суддів України назвав суму, на яку не виконані судові рішення з соціальних питань.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва