На яку суму невиконано судові рішення з соціальних питань: голова Ради суддів України назвав астрономічну цифру

12:34, 1 сентября 2021
Богдан Моніч вважає ситуацію з невиконанням державою судових рішень критичною.
На яку суму невиконано судові рішення з соціальних питань: голова Ради суддів України назвав астрономічну цифру
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Під час круглого столу «Соціальні права та їхній захист адміністративним судом. Проблемні аспекти», який пройшов у Вінниці 30, голова Ради суддів України Богдан Моніч, назвав астрономічну суму, на яку держава не виконала рішення судів з соціальних питань. За різними оцінками вона складає  мільярди гривень.

«Величезна проблема – це коли судові рішення є, а вони не виконуються.  Станом на березень 2021 року загальна сума невиконаних судових рішень  по соціальних питаннях становить близько 50 мільярдів гривень», - сказав Богдан Моніч. «Це яка частина державного бюджету?  І це як сніжний ком, тому що потім Європейський суд з прав людини  отримує...  левова частка звернень наших громадян до Європейського суду з прав людини,  вона стосується того питання, що держава не виконує судові рішення, які винесені».

У коментарі для «Судово-юридичної газети» голова РСУ назвав ситуацію критичною.

«Ми чуємо так само ініціативи з боку окремих народних депутатів про те, щоб прийняти якийсь документ, який би встановлював якусь певну черговість виконання судових рішень. Безумовно, це не може існувати в правовій державі. Сила судового рішення якраз в тому, що воно виконується. Судове рішення, яке просто на папері виписане, яке не має реального виконання, воно практично не має жодного значення.  Однією із найбільших проблем забезпечення соціальних прав громадян є те, що держава їх гарантує, а потім не виконує взяті на себе зобов’язання. Навіть коли суд захищає громадянина, то судове рішення не виконується, і не виконується роками», - пояснив Богдан Моніч.  

Проблему не вирішують і процесуальні механізми  встановлення судового контролю за виконанням судових рішень. Стосовно цього Богдан  Моніч пояснив таке.

«На жаль, судова практика пішла по тому шляху, що держава може накладати штрафи на ту посадову особу, яка не виконує судове рішення. Але ці штрафи можуть бути накладені коли дійсно є вина людини. Якщо якійсь нижчестоящий орган не може виконати судове рішення тому що централізовано не має фінансування, то безумовно практика пішла по такому шляху, що він не може накладати штраф саме на конкретну посадову особу. Можливо, потрібно вдосконалити цей механізм якимось чином. Суд самостійно, на жаль, цього зробити не може. Потрібно вносити зміни до законодавства».

Раніше розповідалося, як пропонується  проводити стягнення на єдине житло боржника.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва