Що робити тим, хто не може через велику чергу скласти іспит з української мови

15:55, 23 сентября 2021
Величезна кількість бажаючих скласти іспит з української мови призвела до зупинки конкурсів, адже особа не зможе подати документи на конкурс без мовного сертифіката.
Що робити тим, хто не може через велику чергу скласти іспит з української мови
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За даними «Судово-юридичної газети» наразі спостерігається величезна черга на здачу іспиту з української мови. Це фактично блокує проведення конкурсів у деякі органи влади. Зокрема, це значно ускладнює проведення конкурсів у судах – в апаратах яких спостерігається кадровий голод. Навіть якщо особа погодилася працювати у апараті суду за 5-6 тисяч грн, їй необхідно дочекатися своєї черги на складання іспиту з мови.

Особливо велика кількість бажаючих у Києві, адже в столиці знаходиться багато державних органів.

Як повідомили «Судово-юридичній газеті» у Національній комісії зі стандартів державної мови, скласти іспит можна по всій території України. Тобто, якщо найближчим часом ви не маєте змогу пройти іспит у Києві, ви можете скласти його в іншому пункті тестування, наприклад Білій Церкві, Черкасах, Одесі тощо. Звичайно, тут перешкодою може бути відстань і вартість проїзду, адже особі доведеться це все сплачувати з власної кишені.

У Києві та області центри іспитування діють у: Національній науковій медичній бібліотеці України, бібліотеці ім. М. Костомарова, бібліотеці ім. П. Тичини, Національній комісії зі стандартів державної мови, Київському регioнальному центрі пiдвищення квалiфiкацiї, Київському обласному інституті післядипломної освіти педагогічних кадрів (Біла Церква).

Спеціально уповноважені установи: Київський університет імені Бориса Грінченка, Національний університет біоресурсів і природокористування України, Національний авіаційний університет, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Київський національний торговельно-економічний університет, Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського, Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна», Приватне акціонерне товариство «Вищий навчальний заклад «Міжрегіональна академія управління персоналом», Відокремлений структурний підрозділ «Інститут інноваційної освіти Київського національного університету будівництва і архітектури», Київський національний університет технологій та дизайну, Національний університет цивільного захисту України, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Державний вищий навчальний заклад «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана». Найближчі до Києва центри в області:  Університет державної фіскальної служби України (Ірпінь), Білоцерківський національний аграрний університет (Біла Церква), Університет Григорія Сковороди в Переяславі.

Нагадаємо, зареєструватися на іспит для визначення рівня володіння державною мовою можна за покликаннямнатиснувши активну кнопку «АВТОРИЗУВАТИСЯ ЧЕРЕЗ ID.GOV.UA». Щоб здійснити електронну ідентифікацію особи, необхідно використовувати електронний підпис, BankID або застосунок Дія ID.

У регіонах іспитові майданчики працюватимуть за окремим графіком, залежно від кількості охочих.

У день іспиту

У Комісії наголосили, що після початку іспиту претендент не зможете потрапити на іспитовий майданчик. Претендент, який зареєструвався, але не з’явився на іспит, буде вважатися таким, який використав свою спробу скласти іспит. Повторно він зможе зареєструватися на іспит лише через 4 місяці.

Для участі в іспиті потрібно мати з собою документ, який посвідчує особу (паспорт, водійські права, електронний паспорт у застосунку «Дія») та УЕП на флешці, якщо Ви обрали такий спосіб авторизації. Без посвідчення особи не можна потрапити на іспитовий майданчик і скласти іспит.

На іспитовому майданчику особи зобов’язані постійно перебувати в масці. Особи без маски не будуть допущені до складання іспиту.

Відповідно до Порядку проведення іспитів на рівень володіння державною мовою претендентам заборонено: спілкуватися в будь-якій формі під час виконання завдань з іншими претендентами або третіми особами; списувати відповіді; використовувати засоби зв’язку, пристрої для зчитування, оброблення, збереження та відтворення інформації, що не передбачені процедурою проведення іспиту; робити помітки, що можуть ідентифікувати особу. Усе перераховане є підставою для припинення іспиту для претендента.

Державний сертифікат діє безстроково.

Орієнтовно іспит триває 30 хвилин.

Іспит охоплює письмову частину (29 тестових завдань) та усну (монолог).

Максимальна кількість балів за іспит для виконання службових обов’язків - 63.

На підставі підсумкового електронного протоколу перевірки Комісія ухвалює рішення про надання або ненадання претендентові державного сертифіката. Якщо особа не складе іспит, вона може повторно його скласти через 4 місяці.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Рада суддів відклала вимоги про здачу іспитів на знання української мови для помічників суддів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді