Через два роки українців зобов’яжуть відкладати на власну пенсію та платити внески до Пенсійного фонду

12:43, 27 сентября 2021
Чиновники планують запровадити накопичувальну пенсійну систему паралельно із солідарною.
Через два роки українців зобов’яжуть відкладати на власну пенсію та платити внески до Пенсійного фонду
Фото із відкритих джерел
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Чиновники планують, що у 2023-2024 роках в Україні можуть запровадити накопичувальну пенсійну систему, а за два роки після того громадяни зможуть самі обирати пенсійні фонди, але скасовувати відрахування до Пенсійного фонду (солідарну пенсійну систему) ніхто не буде. Про це говорили учасники круглого столу «Пенсійна реформа в Україні: бути чи не бути», організованого Growford Institute та Інститутом Горшеніна.

Чим мотивують зміни чиновники

За словами міністра фінансів Сергія Марченка, з року в рік демографічна ситуація в Україні погіршується, відтак кількість молоді, дітей та працездатних стає меншою, а частка осіб старше 65 років сягнула 25% населення. При цьому він вказав, що зараз в Україні 11 млн пенсіонерів, а осіб, які сплачують соціальні внески, – близько 9 млн. На думку міністра, така ситуація не дає можливості платити достойні пенсії.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна заявила, що у 2004 році було запроваджено страхову систему в основі якої було  закладено систему, що чим більшу зарплату та стаж має особа, тим більша пенсія. Міністр підкреслила, що перші 5 років система працювала нормально і пенсії складали 57-60% від заробітку, а пізніше через демографічні зміни розмір пенсії зменшився до 30% заробітку особи.

«У перспективі через демографію матимемо 20%. І охоплення страховою пенсійною системою знижується», - відзначила Марина Лазебна.

Як функціонуватиме система

Передбачається існування накопичувальних пенсійних фондів, куди українці повинні будуть платити внески. На початковому етапі реформи має бути Державний фонд, де держава буде 100% гарантувати збереження коштів. При вкладенні в недержавний пенсійний фонд заявив Марченко буде «жорстке регулювання». Для протидії банкрутству буде створено щось на зразок фонду гарантування вкладів.

Також Сергій Марченко зазначив, що пенсійна реформа не передбачає скасування солідарної пенсійної системи. За його словами, солідарна повинна бути основною, а накопичувальна допоміжною. При цьому можливе запровадження накопичувальної системи в 2023-2024 роках. Спершу провідну роль у цьому відіграватиме держава, а з 2026-2027 років громадяни зможуть самостійно обирати пенсійні фонди. Підтримала Марченка і Лазебна, заявивши, що є негативний досвід реформи пенсійної системи у тих країнах, які відмовилися від солідарної, запровадивши виключно накопичувальну.

Що буде з пенсійним забезпечення осіб, які працюють за кордоном?

Марина Лазебна повідомила, що якщо заробітчани легально працюють в країні, у якою з Україною є договір про пенсійне забезпечення, то відбувається зарахування стажу і, відповідно, виплата пенсій. Якщо ж з такою країною угода не підписана, то, за словами Лазебної, варіантом може бути докупити необхідний стаж, або ж жити на власні накопичення.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що уряд збільшив пенсії та соцвиплати.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки