Мінфін: Меморандум з МВФ не підпадає під дію положень Закону «Про міжнародні договори України»

08:20, 8 октября 2021
Меморандум з МВФ не є міжнародним договором, і жодні штрафні санкції до країни-члена не застосовуються, – Мінфін.
Мінфін: Меморандум з МВФ не підпадає під дію положень Закону «Про міжнародні договори України»
Джерело фото: ibf.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як писала раніше «Судово-юридична газета», заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць не знає, який правовий статус має Меморандум України з МВФ і чи є Меморандум частиною національного законодавства України. Тому вона переадресувала відповідне запитання до Міністерства фінансів України.

Міністерство фінансів України відповіло наступне.

«Лист про наміри Уряду України та Національного банку України до Міжнародного валютного фонду (далі – Лист про наміри), а також додатки до нього (Меморандум про економічну та фінансову політику та Технічний меморандум про взаєморозуміння) не підпадають під дію положень Закону України «Про міжнародні договори України».

Лист про наміри, який було підписано Президентом України, Прем’єр- міністром України, Міністром фінансів України та Головою Національного банку України, а також Меморандум про економічну та фінансову політику містять заходи, які реалізував та планує реалізувати і дотримуватись Уряд України та Національний банк України протягом періоду дії програми у 2020–2021 роках, зокрема в грошово-кредитному, податково-бюджетному і фінансовому секторах, а також заходи, спрямовані на поліпшення бізнес-клімату, посилення верховенства права і боротьби з корупцією.

Перегляд Програми «Стенд-бай» здійснюється на щоквартальній основі. Під час такого перегляду проводиться моніторинг стану виконання заходів, передбачених Меморандумом про економічну та фінансову політику, зокрема структурних «маяків».

У разі, якщо країна-член не виконує свої зобов’язання протягом дії Програми та Радою директорів МВФ не затверджується її перегляд, вона автоматично завершується в останню дату її дії, при цьому жодні штрафні санкції до такої країни-члена не застосовуються.

Разом з тим слід зазначити, що співпраця України із Міжнародним валютним фондом позитивно впливає на імідж України на світовій арені, слугує сигналом для міжнародних організацій та інших інвесторів щодо надійності України як партнера.

Крім того, співпраця з МВФ сприяє зміцненню фіскальної та фінансової стабільності нашої держави, поступовому запровадженню структурних реформ та спрямовує Україну шляхом стабільного та збалансованого зростання», – зазначили у Мінфіні.

Нагадаємо, що раніше на запит нашого видання МЗС повідомило, що Міжнародний валютний фонд не є суб'єктом міжнародного права. Відповідно, згаданий Меморандум не є міжнародним договором України в розумінні Закону України та Віденської конвенції про право міжнародних договорів 1969 року. З огляду на зазначене, Меморандум не підлягає ратифікації Верховною Радою України і не є частиною законодавства України.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде