Використання відеоконференцій поширять на досудове розслідування: законопроект

08:40, 23 октября 2021
Депутати нагадують, що відеоконференції вже застосовуються в досудовому розслідуванні, але потребують законодавчого врегулювання.
Використання відеоконференцій поширять на досудове розслідування: законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді зареєстрували законопроект № 6126 від 01.10.2021 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо покращення доступу громадян до правосуддя».

Законопроектом передбачається внесення змін до статті 336 Кримінального процесуального кодексу України.

Так, пропонується розширити сферу застосування статті на все кримінальне провадження і передбачити можливість використання відеоконференції під час досудового розслідування.

Автори законопроекту нагадують, що відеоконференції у кримінальному провадженні вже практикуються під час досудового розслідування та здійснення судового провадження у окремих судах і потребують врегулювання на законодавчому рівні.

Зміни в частини четверту і п’яту статті 336 КПК надають можливість учасникам кримінального провадження використовувати власні технічні засоби зв’язку із забезпеченням належної правової процедури, прав та інтересів учасників кримінального провадження та особливостей підтвердження осіб учасників кримінального провадження.

Передбачається можливість в одному приміщенні використовувати власні технічні засоби як для одного, так і для декількох учасників кримінального провадження.

Суд, слідчий суддя може постановити ухвалу про участь учасника кримінального провадження у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні іншого суду, визначеного судом, або з будь-якого іншого приміщення із застосуванням власних технічних засобів учасника кримінального провадження. Копія ухвали може бути надіслана електронною поштою, факсимільним або іншим засобом зв’язку. Суд, що отримав ухвалу, зобов’язаний у визначений в ухвалі строк організувати її виконання.

Якщо особа вперше бере участь у судовому засіданні в цьому кримінальному провадженні, дистанційне кримінальне провадження проводиться з приміщення іншого суду або іншого приміщення за участі судового розпорядника або секретаря судового засідання суду, який здійснює кримінальне провадження, або суду, якому доручено забезпечення проведення відеоконференції. У такому випадку судовий розпорядник або секретар судового засідання зобов’язаний вручити такій особі пам’ятку про її процесуальні права, перевірити її документи, що посвідчують особу, та не пізніше наступного робочого дня після завершення судового засідання надіслати підтвердження про це до суду, слідчого судді який здійснює кримінальне провадження, в тому числі електронною поштою, факсимільним або іншим засобом зв’язку.

Учасники кримінального провадження можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за наявності у них відповідних технічних можливостей, якщо використання таких засобів не буде перешкоджати застосуванню належної правової процедури та обмежувати права й інтереси учасників кримінального провадження.

Окрім цього, Комітет рекомендував парламенту включити в порядок денний законопроект, яким встановлюються правила поводження правоохоронних органів з дитиною.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді