Кабмін розгляне збільшення штрафів за податкову звітність у двадцять разів та зміну підвідомчості окремих справ судам

11:05, 17 ноября 2021
Денис Малюська вирішив попрацювати за Податкову службу та вимагає підвищити штрафи за порушення порядку подання податкової звітності.
Кабмін розгляне збільшення штрафів за податкову звітність у двадцять разів та зміну підвідомчості окремих справ судам
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На порядку денному Кабміну стоїть питання схвалення законопроекту «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення порядку подання податкової звітності».

Його ініціатором є Міністерство юстиції України, а доповідачем визначений міністр юстиції Денис Малюська. Яке відношення цей законопроект має до цього відомства, із пояснювальної записки  незрозуміло. Природньо було б, якби його ініціювала Державна податкова служба, але він надійшов із міністерства, яке не має відношення до податкових питань.

Проектом Закону пропонується внести зміни до статті 163-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та посилити адміністративну відповідальність для керівників та інших посадових осіб підприємств, установ, організацій за порушення порядку ведення податкового обліку, подання податкової звітності, надання аудиторських звітів. 

З цією благородною метою проектом Закону пропонується збільшити розміри штрафних санкцій за вчинення адміністративних правопорушень, передбачених статтею 163-1 КУпАП (порушення порядку подання податкової звітності). 

Якщо сьогодні ці санкції складають від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, то у разі ухвалення Закону їх розмір складатиме від 100 до 150 таких мінімумів. Тобто їх підвищення відбудеться у двадцять разів.

За дії, передбачені частиною другою цієї ж статті, штраф буде складати від 100 до 250 відповідних мінімумів.

У Мін’юсті також хочуть, щоб справи про адміністративні правопорушення, пов'язані з порушенням порядку ведення податкового обліку, подання податкової звітності, надання аудиторських звітів (стаття 163-1 КУпАП), розглядалися податковими органами (сьогодні ці справи розглядаються судами). 

Для цього стаття 163-1 КУпАП вилучається із статті 221, яка врегульовує підвідомчість цих справ судам, та включається в статтю 234-2 (тобто справи, які розглядають податкові органи).

Проектом Закону також вносяться зміни до статей 163-4 та 165-1 КУпАП щодо подання єдиної звітності в частині єдиного внеску. 

Крім того, в КАСУ внесуть зміни щодо стягнення судового збору на користь органа владних повноважень.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей