Підвезення учасників та платне складання необмеженої кількості предметів: МОН пропонує змінити умови проходження ЗНО

12:45, 24 ноября 2021
Міністерство освіти і науки розробило проект постанови, який запроваджує нові умови складання ЗНО.
Підвезення учасників та платне складання необмеженої кількості предметів: МОН пропонує змінити умови проходження ЗНО
Фото з відкритих джерел
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Учасників Зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), які є учнями шкіл, будуть підвозити до місць тестування, при цьому платно можна буде складати тести з необмеженої кількості предметі. Про це йдеться у проекті постанови «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 року № 1095», який підготувало Міністерство освіти України (МОН).

У проекті прописано, що процедура ЗНО має здійснюватися державною мовою.

Далі прописано, що з  метою проведення ЗНО можуть утворюватися тимчасові пункти, такі як пункт реєстрації, пункт обробки, пункт перевірки та пункт проведення.

Передбачено створення для осіб з особливими освітніми потребами умови для проходження ними ЗНО шляхом використання спеціального особистого обладнання та адаптацію змісту тестування відповідно до їх освітніх потреб. При цьому реєстрація таких осіб здійснюється в разі наявності можливості створення для них особливих (спеціальних) умов, зазначених у відповідному медичному висновку органу або закладу охорони здоров'я, що підтверджено рішенням регламентної комісії при регіональному центрі оцінювання якості освіти.

Традиційно у порядку прописана заборона приносити з собою засоби зчитування, обробки інформації, лишати будівлю проведення ЗНО тощо.

Серед цікавого можна виділити, що МОН спільно з Міністерством охорони здоров’я (МОЗ) визначає та затверджує разом перелік захворювань або патологічних станів, що можуть бути перешкодою для проходження  ЗНО, перелік особливих (спеціальних) умов, що можуть бути створені для осіб з особливими освітніми потребами в пунктах проведення, форми медичних висновків тощо.

У постанові прописано, що обласні управління освіти, окрім пропозицій до створення центрів тестування, організовують підвезення учасників ЗНО, які є учнями закладів загальної середньої освіти, до населених пунктів, де розташовані пункти проведення ЗНО. Тобто, якщо, наприклад, особа, яка не є учнем, матиме намір скласти ЗНО, вона повинна буде самостійно діставатися до місця тестування.

Також місцеві органи влади повинні забезпечити чергування медичних працівників на пунктах тестування.

Рішення щодо проведення ЗНО приймається МОН не пізніше ніж за один календарний рік до його проведення. Процедури, форми і порядок його проведення повинні бути оприлюднені не менш як за шість місяців до його проведення. Зміст програм ЗНО має бути доступним для ознайомлення не пізніше ніж за 18 місяців до проведення.

Результати ЗНО використовуються: для прийому на навчання до закладів освіти на наступний рівень; вивчення стану функціонування системи освіти та прогнозування її подальшого розвитку; оцінювання відповідності результатів навчання, здобутих на певному рівні освіти, державним вимогам (атестації здобувачів освіти). При  цьому результати ЗНО можуть визначатися за критеріальною шкалою - для учасників, які проходять державну підсумкову атестацію (ДПА) у формі ЗНО з певного навчального предмета.

Проходження учасником ЗНО результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти (на основі профільної середньої освіти), із встановленої МОН кількості навчальних предметів здійснюється за рахунок коштів державного бюджету. При цьому учасник має право пройти ЗНО понад встановлену МОН кількість навчальних предметів за рахунок коштів фізичних і юридичних осіб.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ЗНО з математики стало справжнім провалом. За інформацією Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО), 31,11% учнів не подолали поріг з математики, який був встановлений у 10 балів. Для порівняння: пороговий бал з іноземних мов складав 18, з фізики – 12. 

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва