Пандемія та подорожі: які правила в’їзду у популярні країни

08:13, 1 декабря 2021
Як можна дізнатися інформацію про карантинні обмеження у країні для в’їзду.
Пандемія та подорожі: які правила в’їзду у популярні країни
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Скоро різдвяні канікули, а отже українці можуть запланувати подорож за кордон. Та чи можна буде відвідати улюблені країни через встановлені там карантинні обмеження?

Для цього Міністерство закордонних справ України створило мапу, де можна прочитати всю актуальну інформацію про правила в’їзду. Це переглядається кліканням на відповідну країну на карті.

«Судово-юридична газета» зібрала коротко дані про кілька популярних країн.

Єгипет (останнє оновлення інформації 21.11.2021)

В’їзд громадянам України дозволено.  У країні візовий режим в’їзду. Туристичну візу можна придбати по прибуттю за 25 доларів.

«Єгипетською стороною визнаються вакцини, схвалені ВООЗ і єгипетським лікарським агентством, за умови отримання другої дози двоетапної вакцини (Пфайзер, Астразенека, Модерна, Синовак, Супутник) або отримання дози одноетапної вакцини (Джонсон Енд Джонсон) мінімум за 14 днів до прильоту», - йдеться у повідомленні на сайті.

Для прибулих громадян без сертифікатів про вакцинацію, що відповідають вимогам Єгипту, застосовуються такі умови в‘їзду:

  • Всі без виключення громадяни віком від 6 років зобов’язані мати при собі сертифікат з негативним результатом ПЛР-тесту, зробленого не пізніше ніж за 72 години до прибуття.
  • Громадянам, які прибуватимуть до аеропортів курортних міст Хургада, Шарм ель-Шейх, Марса-Алам та Таба та не матимуть при собі сертифіката з негативним результатом ПЛР-тесту, можна буде зробити ПЛР-тест безпосередньо по прибуттю в ці чотири аеропорти. Доведеться заплатити за це 30 доларів.

Туреччина (останнє оновлення – 05.10.2021)

У країну громадянам України в’їзд дозволено. Але потрібно мати один із нижчезазначених документів:

  • документ про вакцинацію від COVID-19, зроблений не раніше ніж за 14 днів до приїзду в країну (Туреччина визнає вакцини затверджені ВООЗ, а також ті, які використовуються в Україні на національному рівні);
  • документ, який засвідчує, що особа перехворіла на COVID-19 протягом останніх 6-ти місяців;
  • негативний ПЛР-тест на коронавірус, зроблений не пізніше ніж за 72 години до приїзду;
  • експрес-тест на визначення антигену SARS-CoV-2, зроблений не пізніше ніж за 48 годин до приїзду.

Діти до 12 років та транзитні пасажири звільняються від цих зобов’язань.

Румунія (останнє оновлення – 29.11.2021)

У країні діє режим тимчасового в’їзду. Станом на 29.11.2021 р. для усіх іноземних громадян та осіб без громадянства, які прибувають до Румунії з третіх країн (крім ЄС, ЄЕП, Швейцарської Конфедерації), встановлюється карантинний режим на 14 днів.

Винятки можуть бути застосовані до таких категорій осіб:

– особи вакциновані проти вірусу COVID-19 (вакцинами, визнаними в ЄС) і якщо пройшло 10 днів з моменту завершення повної схеми вакцинації до в’їзду в Румунію;

– особи, які перехворіли та мають відповідний сертифікат за 180 днів до перетину кордону. До того ж, має пройти не менше 14 днів з дати підтвердження зараження до дати в’їзду в країну. Сертифікат виданий Україною виключно відповідно до порталу «Дія»;

– діти віком до 12 років звільняються від зобов’язань;

– діти віком від 12 до 16 років, якщо вони мають сертифікат про негативний результат тесту RT-PCR. Сертифікат виданий Україною відповідно до порталу «Дія».

В’їзд неможливий, якщо ваші сертифікати (про вакцинацію, одужання, тест) не завантажуються у «Дії» (портал та застосунок).

Рішення про пропуск через державний кордон Румунії приймається безпосередньо у румунському пункті пропуску.  

Чехія (останнє оновлення 29.11.2021)

В’їзд для українців дозволено громадянам України, які пройшли повний курс щеплення (вакциною, сертифікованою Європейською агенцією з лікарських засобів, а саме: Vaxzevria (AstraZeneca), Spikevax (Moderna), Comirnaty (Pfizer/BioNTech), Janssen, Covishield за умови, що після вакцинації другою дозою минуло щонайменше 14 днів.

Підтвердити вакцинацію можна ковід-сертифікатом, сформованим у мобільному додатку «Дія» (з QR-кодом), його паперовим аналогом (з QR-кодом) або сертифікатом, виданим в країні ЄС.

Перед в’їздом до Чехії потрібно в обов’язковому порядку заповнити в’їзний формуляр. Також обов’язково потрібні закордонний паспорт та медичне страхування на період поїздки.

Детальніше про умови в’їзду Ви можете ознайомитися на сайті Міністерства внутрішніх справ Чеської Республіки за посиланням,  також у розділі «Поради подорожуючим» на сайті Посольства України в Чехії.

Більше інформації про країни ви можете переглянути на мапі за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, які зміни діятимуть з 6 грудня у «жовтих зонах».

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва