НБУ попередив, що е-гривню випускатиме лише він

09:30, 18 декабря 2021
Також Нацбанк заявив, що в Україні реєструють торговельну марку «е-гривня».
НБУ попередив, що е-гривню випускатиме лише він
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Раніше Міністерство цифрової трансформації повідомляло про запуск проекту, який допоможе у розробці е-гривень.

Національний банк України привітав міністерство, водночас зауважив, що лише він випускатиме е-гривні.

«Напряму цей пілотний проект не має відношення до випуску е-гривні – цифрової валюти Національного банку України. Відповідно до нового законодавства емітентом е-гривні може бути лише Національний банк», – зазначив заступник Голови Національного банку Олексій Шабан.

Він додав, що пілотний проект щодо тестування технології на базі електронних грошей, емітованих одним із українських банків, здійснюватиметься за підтримки Мінфири, водночас з його результатами буде ознайомлений Нацбанк.

«Лише після створення концепції е-гривні Національний банк зможе розробити  нормативно-правову базу та сформувати вимоги до технології випуску цифрової валюти Національного банку, а також вибрати технологічного провайдера для проведення тестового випуску е-гривні, що, зокрема, дасть змогу ухвалити рішення щодо доцільності її повномасштабного випуску. Вибір технологічного провайдера відбудеться шляхом прозорого конкурсного відбору (орієнтовно в 2023 році)», - йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що на сьогодні Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» здійснює процедуру реєстрації торговельної марки «е-гривня» за поданням Національного банку.

«Звертаємо увагу, що цей термін можна використовувати лише для визначення цифрової валюти, емітованої Національним банком, і він не стосується інших платіжних інструментів (електронних грошей, бонусних програм тощо)», - наголошує НБУ.

Загалом, е-гривня - це електронна форма грошової одиниці України, емітентом якої є Національний банк України. Таким чином, е-гривня є фіатною валютою, яка обмінюватиметься на готівкові або безготівкові кошти у співвідношенні 1:1.

Щодо такої форми валюти заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков говорив про спрощення контролю за фінансами. Він казав, що перевівши субсидії на оплату ЖКП та інші соцвиплати в е-гривню, легко можна буде відстежувати, на що насправді була витрачена грошова допомога від держави.

«Можна давати гроші на конкретні цілі. Наприклад, на оплату комунальних платежів або на покупку дитячих товарів», - пояснив заступник.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що НБУ продовжує вивчати можливість випуску власної цифрової валюти.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді