Домашнє насильство над чоловіками: судові справи

12:35, 22 декабря 2021
Які рішення виносив суд у справах, де постраждалими через домашнє насилля ставали чоловіки.
Домашнє насильство над чоловіками: судові справи
Джерело фото: SergIllin/Depositphotos
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Раніше Уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова повідомляла, що цьогоріч 20% звернень з питань захисту від домашнього насильства надійшло від чоловіків.

«Судово-юридична газета» вирішила знайти кілька судових справ, де чоловіки постраждали через домашнє насилля.

Погрожувала чоловікові фізичною розправою

10 грудня Тернопільський міськрайонний суд притягнув до відповідальності жінку, яка вчиняла домашнє насильство щодо свого чоловіка.

У матеріалах справи йдеться: що з 24 листопада 2019 року по 24 травня 2020 року дружина часто напивалася та систематично вчиняла психологічне та фізичне насильство над своїм чоловіком. Це призвело до його психологічних і фізичних страждань та погіршило якість життя потерпілого.

Зокрема, у листопаді 2019-го року жінка напідпитку  на зауваження чоловіка про перебування її в стані алкогольного сп`яніння відреагувала різко. Вона почала вчиняти щодо нього дії фізичного та психологічного характеру, які мали свій прояв у нецензурній лайці, погрожувала поламати йому руки і ноги.

За період з листопада 2019-го по травень 2020-го тернополянин 4 рази викликав поліцію. Працівники поліції складали термінові заборонні приписи відносно жінки, однак, їх вона порушувала. Також повідомляв, що він постійно йде з дому до сусідів, щоб уникнути скандалів та конфліктів зі сторони дружини.

Суд визнав тернополянку винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 126-1 КК України, та призначив їй покарання у вигляді громадських робіт на строк 150 годин. Також стягнуто моральну шкоду в розмірі 3000 грн.

Вчинення насилля над батьком

У листопаді Камінь-Каширський районний суд покарав чоловіка, який вчиняв насильство над своїм батьком.

У матеріалах справи йдеться, що він словесно ображав свого батька, не випускав його з кімнати, поводив себе агресивно, чим могла бути завдана шкода психічному здоров`ю потерпілого. Тобто вчинив домашнє насильство, за що передбачено адміністративну відповідальність ч. 1 ст. 173-2 КпАП України.

З письмових пояснень потерпілого вбачається: «22 серпня 2021 року близько 21 год. прийшов додому його син та відразу почав вчиняти сварку з ним, під час якої ображав його нецензурними словами, зачиняв двері в його кімнаті та вимикав світло, та оскільки він є особою з інвалідністю І групи і не може самостійно пересуватися, а пересувається лише в інвалідному візку, то не міг вийти з кімнати».

Свідок же зазначив, що син постраждалого зловживає алкогольними напоями.

Суд визнав чоловіка винуватим за ч. 1 ст. 173-2 КпАП та оштрафував на суму 255 грн. Окрім того, з нього стягнули судовий збір у розмірі 454 грн.

Вчинила психологічне насильство, адже висловлювалася лайкою

Раніше, у лютому 2020-го року, Ізюмський міськрайонний суд притягнув до відповідальності жінку, яка вчинила психологічне насилля щодо свого цивільного чоловіка.

Було встановлено, що громадянка вчинила домашнє насильство психологічного характеру відносно співмешканця: висловлювалася нецензурною лайкою.

Суд визнав жінку винною в скоєнні правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 1732 КУпАП, та притягнув до адміністративної відповідальності. Було стягнуто штраф у розмірі 170 грн на користь держави.

Гарячі лінії допомоги постраждалим через домашнє насильство можна знайти за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що на Львівщині засуджено сина за домашнє насильство над матір'ю.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду