Счетная палата проверила, куда Минкульт и Госкино дели государственные средства на съемки фильмов и патриотических сериалов

14:55, 11 января 2022
Счетная палата провела аудит государственных затрат на патриотическое кино и пришла к неутешительным для Минкульта и Госкино выводам.
Счетная палата проверила, куда Минкульт и Госкино дели государственные средства на съемки фильмов и патриотических сериалов
Источник фото: Минкульт
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Как известно, у Министерства культуры на 2021 год были грандиозные планы и соответствующие объемы финансирования в Госбюджете. Минфин сообщал, что сводный бюджет предусматривал 27 млрд грн на «культурные расходы».

Государственные средства вкладывались также и в финансирование патриотических сериалов с интересными названиями: «Дональд і Рональд блукають Україною», «Спиртовоз», «СБУ» и пр.

Ранее по запросу «Судебно-юридической газете» удалось узнать краткое содержание некоторых телепродуктов.

«Відомий американський тревел-блогер Рональд подорожує світом, вишукуючи унікальні маловідомі місця. Його знахідки завжди викликають захоплення глядачів. Цього разу він вирушає до України. Супутниками Рональда стануть старший за нього на 20 років американець Дональд з посттравматичним синдромом, українська блогерша-початківець Марічка та її подруга і перекладачка Катя. Відчайдушну четвірку чекають нестандартні автентичні місця та шалені пригоди», - ответили в Минкульте по поводу краткого описания содержания «Дональд і Рональд блукають Україною». Когда точно выйдет это кино, пока неизвестно.

Вместе с тем, Счетная палата Украины в декабре опубликовала отчет по результатам проверки затраченных Минукультом и Госкино денег на съемки патриотического кино.

Выводы оказались неутешительными: «Міністерство культури та інформаційної політики не забезпечило своєчасності і повноти бюджетних надходжень, а також законності, продуктивності, результативності, економності використання коштів державного бюджету на державну підтримку кінематографії», - сказано в результатах проверки.

Предметом аудита стали средства госбюджета, которые направлялись в 2020 году и первом полугодии 2021 на государственную поддержку кинематографии, производство и распространение фильмов патриотического толка и патриотических сериалов.

Судя по аудиту, из украинского бюджета финансировался даже скандальный фильм российского режиссера Ильи Хржановского. Напомним, как ранее сообщали СМИ, создателей фильма «Дау. Дегенерация» заподозрили в пытках несовершеннолетних и пропаганде насилия. Прокуратура тогда даже открыла уголовное производство.

«ТОВ «Феномен-Україна» не надано Держкіно документів (комплекту вихідних матеріалів фільму) про завершення виробництва фільму «ДАУ». На виробництво фільму «ДАУ» Держкіно до 01.01.2020 перерахувало за укладеним державним контрактом ТОВ «Феномен-Україна» коштів державного бюджету в сумі 5,16 млн грн. Після укладання мирової угоди від 24.06.2020, за якою визначено термін здачі комплекту вихідних матеріалів не пізніше 25.09.2020 та акта здачі приймання виконаних робіт – не пізніше 30.09.2020, до Держкіно комплект вихідних матеріалів фільму кіновиробником не зданий. Держкіно штрафних санкцій за період з 30.09.2020 по 01.07.2021 не нараховувало та претензійно-позовну роботу не здійснювало; питання щодо подовження терміну виробництва фільму «ДАУ» на засідання Ради не виносилося.

За поясненням начальника юридичного відділу Бударіна І. М. «ТОВ «Феномен-Україна», фільм не зданий через побоювання кіновиробника щодо незаконного копіювання вихідних матеріалів, у разі їх здачі до Довженко-Центру.

Таким чином кошти державного бюджету в сумі 5,16 млн грн використані непродуктивно та в разі нездачі вихідних матеріалів фільму до Держкіно вважатимуться збитками для державного бюджету», - сказано в отчете.

Ранее на эту ситуацию уже обращало внимание «Слідство Інфо».

В целом Счетная палата обнаружила немало нарушений.

«Аудитом установлено, что Госкино в 2020 году и I полугодии 2021 перечисляло средства субъектам кинематографии на открытые в банковских учреждениях счета. Таким образом, наличие в существующем механизме использования средств на производство (создание) фильмов возможности зачисления и использования бюджетных средств субъектами кинематографии (производителями фильмов) как на регистрационный счет, так и на счета в учреждениях банков, лишает Госкино и Госказначейство осуществлять контроль за использованием средств государственной поддержки, то есть созданы условия коррупционного и непрозрачного использования государственного бюджета.

Следовательно, Госкино не осуществляет контроль использования средств государственной поддержки. Эта функция переведена на независимые аудиторские фирмы, которые составляют аудиторские отчеты по предоставленным кинопроизводителями после завершения этапов производства или завершения фильмов. Однако, как показал аудит, ни в одном аудиторском заключении не содержится информация о фактах нарушения использования средств», - говорится в результатах аудита.

«Исчезнувшие» проекты

 «Патріотичне  кіно почало зароджуватись у 2014−2015  роках як протиставлення російській агресії. На тому етапі більш правильно його називати не патріотичним, а саме українським, тому що як такого українського кіно було вкрай мало.

При цьому, як засвідчив аудит, визначення терміна «фільми патріотичного спрямування» жоден із нормативних актів не містить. Отже, конкурсний відбір та підходи щодо вибору патріотичного фільму для державної  підтримки за рахунок бюджетних коштів здійснювалися повсякчас на суперечливій, неоднозначній підставі», - говорится в начале отчета.

По итогам анализа установлено, что часть проектов, на которые были направлены государственные деньги, остановлены.

«Кінопроект «Зона» не завершений через його банкрутство. Перераховані до 01.01.2020 кошти державного бюджету в сумі 7 млн грн є збитками державного бюджету.

Вихідний комплект фільму «Мелодія для шарманки» кіновиробником не переданий до ДП «Національний центр Олександра Довженка». Рекомендацію не виконано. Держкіно не  зверталося до судових органів з метою вирішення питання передання вихідного  комплекту фільму «Мелодія для шарманки». Загальна сума перерахованих коштів державного бюджету становить 10,24 млн грн, що є збитками державного бюджету.

Щодо виробництва фільму «У суботу» Державною службою кінематографії та ТОВ «Компанія сота Сінема Груп» на умовах державного замовлення рекомендацію не виконано, договір не розірвано, кошти в сумі 12 384 тис. грн не повернуті, що є збитками державного бюджету.

Довідково. Головним слідчим управлінням Служби безпеки України було відкрито кримінальне провадження № 22014000000000411 за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України щодо посадових осіб ТОВ «Компанія сота Сінема Груп». У зв'язку із цим Держкіно подано до ГСУ Служби безпеки України цивільний позов у кримінальній справі про відшкодування матеріальних збитків, завданих злочином. Відомості про результати кримінального провадження в Держкіно на час проведення аудиту відсутні», - только несколько примеров из отчета.

Безосновательно выделенные средства из «ковидного» фонда

Также Счетная палата установила, что Минкульту выделили деньги из фонда борьбы с коронавирусом на съемки патриотических сериалов без надлежащих на то оснований.

«Міністерство культури та інформаційної політики України звернулося до Прем’єр-міністра України з проханням сприяти виділенню коштів з фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID–19, спричиненою коронавірусом SARS–CoV–2 (далі – Фонд), з метою збереження та відновлення української культури, розвитку креативних індустрій та туристичної привабливості регіонів. Загальний орієнтовний обсяг видатків визначений у сумі 1,917 млрд грн, із якого 34 відс. передбачено на сферу кіно (у т. ч. грантова підтримка Держкіно з інституційної підтримки суб’єктів кінематографії; на розвиток кінопроектів тощо).

Обґрунтування та детальні розрахунки в цілому та на сферу кіно, зокрема, на суму 650 млн грн в Міністерстві відсутні.

Через місяць Міністерство звернулося до Голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету з проханням включити до порядку денного засідання Комітету питання виділення Міністерству коштів уже в розмірі 1 млрд грн. Із заявленої суми на сферу кіно визначено 10 відс. від загальної суми, або 100 млн гривень. Обґрунтування та детальні розрахунки, зокрема на сферу кіно на суму 100 млн грн, у Міністерстві відсутні.

МКІП із загального фонду державного бюджету виділено кошти згідно з Постановою 592.

Аудитом встановлено, що згідно з п. 1 Постанови 592 для Міністерства виділено 1 млрд грн….

…Аудитом встановлено, що Міністерством з недотриманням вимог абз. 5 п. 29 Порядку 228 допущено прийняття в кошторисі сум, не підтверджених розрахунками та економічними обґрунтуваннями, зокрема, на видатки, передбачені на виробництво (створення) та розповсюдження телевізійних серіалів патріотичного спрямування» на загальну суму 100 млн грн (або 10 відс. від затверджених видатків за бюджетною програмою), що відповідно до п. 16 ч. 1 ст. 116 Бюджетного кодексу України є порушенням бюджетного законодавства», - сказано в отчете.

Также отмечено, что подробные расчеты и обоснования на сумму 100 млн грн, утвержденные на производство (создание) и распространение телевизионных сериалов патриотического направления, в Министерстве не составлялись.

Аудитом установлено, что в течение 2020 года и I полугодия 2021 года Госкино из-за отсутствия нормативно-правовых актов, определяющих механизм формирования стоимости аренды (предельного размера), услуги аренды оборудования, помещений, услуги синхронного перевода, дизайна (оказания услуг ФЛП) за бюджетные средства общего фонда государственного бюджета «по договорным ценам, которые в основном не обоснованы и не отвечают рыночным, завышена расчетная стоимость указанных мероприятий».

Ниже приводим полный текст отчета.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Youtube «Право ТВ», а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва