Штраф до 8500 грн: як Радуцький пропонує боротися із неправдивими викликами швидкої допомоги

08:12, 21 января 2022
Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування підтримав законопроект щодо удосконалення захисту працівників бригад екстреної медичної допомоги.
Штраф до 8500 грн: як Радуцький пропонує боротися із неправдивими викликами швидкої допомоги
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За неправдивий виклик швидкої доведеться заплатити штраф до 8500 грн, а за побиття працівника швидкої медичної допомоги можливе позбавлення волі на термін до 12 років. Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування рекомендував парламенту схвалити у першому читанні законопроект № 6423 щодо удосконалення захисту працівників бригад екстреної медичної допомоги. Серед авторів проекту голова цього комітету Михайло Радуцький.

Як зазначено у пояснювальній записці, метою проекту є встановлення кримінальної відповідальності за посягання на життя і здоров’я, погрозу або насильство по відношенню до працівників бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги у зв’язку з виконанням ними службових та професійних обов'язків та посилення адміністративної відповідальності за завідомо неправдиві виклики бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги. Відтак автори пропонують внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу.

Проектом передбачається за завідомо неправдивий виклик швидкої карати штрафом від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 8500 грн). За повторне діяння, вчинене протягом року, штраф збільшиться до 1000 неоподаткованих мінімумів (до 17 000 грн) або громадських робіт на строк від сорока до шестдесяти годин.

Якщо неправдивий виклик буде здійснено малолітньою особою чи неповнолітнім від 14 до 16 років, на батьків буде накладено штраф до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 1700 грн) або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин. За повторне вчинення – штраф до 3400 грн або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин.

Погроза  вбивством, заподіянням тяжких тілесних ушкоджень по відношенню до працівника швидкої буде каратися арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років,  або позбавленням волі на строк до двох років.

Умисне нанесення побоїв або заподіяння легкого чи середньої  тяжкості ушкодження – каратиметься обмеженням  волі  на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

За умисне заподіяння тяжкого тілесного  ушкодження працівнику системи екстреної медичної допомоги – позбавлення волі на строк від п'яти до дванадцяти років.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що цей же комітет рекомендував Верховній Раді включити до порядку денного та прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання запровадження карантину.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber  та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду