Коли підвищать посадові оклади працівникам апаратів судів: Кабмін схвалив постанову

16:17, 2 февраля 2022
На засіданні Кабінету Міністрів було схвалено постанову, яка стосується законодавства щодо умов оплати праці державних службовців судів, органів та установ системи правосуддя.
Коли підвищать посадові оклади працівникам апаратів судів: Кабмін схвалив постанову
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабінет Міністрів України затвердив постанову «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», якою унормував у відповідність до законодавства умови оплати праці державних службовців судів, органів та установ системи правосуддя, а також визначився щодо виплати у 2022 році надбавки за особливо важливу роботу державним службовцям, які займають посади фахівців з питань реформ. Про такі підсумки сьогоднішнього засідання Кабміну повідомив Міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов.

Тексту самого документв на сайті Кабміну немає.

Як пояснили «Судово-юридичній газеті» у Національному агентстві з питань державної служби (НАДС) його буде невдовзі опубліковано.

Про що в ньому йдеться, повідомив без деталей сам Немчінов. За його словами, цим актом пропонується:

- встановити коригуючі коефіцієнти до посадових окладів державним службовцям деяких державних органів;

- унормувати питання щодо виплати у 2022 році надбавки за особливо важливу роботу державним службовцям, які займають посади фахівців з питань реформ;

- привести у відповідність до законодавства умови оплати праці державних службовців судів, органів та установ системи правосуддя.

Про що конкретно йдеться і чи буде дійсно підвищено заробітну плату державним службовцям, у тому числі в апаратах судів, з цих тез не зрозуміло, тому варто чекати на текст постанови.

Немчінов також нагадав, що відповідно до статті 51 Закону України «Про державну службу» Кабінет Міністрів визначає схему посадових окладів на посадах державної служби та умови оплати праці державних службовців, з якими укладаються контракти про проходження державної служби за поданням НАДС.

Також чиновник звернув увагу, що з початку року в державних органах розпочалась класифікація посад, на основі якої і планується запровадити оновлену систему оплати праці.

Нагадаємо, голова НАДС Наталія Алюшина в інтерв’ю «Право ТВ» заявила, що у рамках реформи системи оплати праці державних службовців 70% у структурі заробітної плати складатиме посадовий оклад. А варіативна частка (премії та інші заохочення) становитиме 30%.

При цьому ситуація із заробітними платами є доволі складною. Голова НАДС вказала, що, наприклад, у спеціаліста оклад складає 4 540 грн.

«За некваліфіковану роботу передбачено вищу заробітну плату. Хоча, відповідно до вимог законодавства, до державного службовця висуваються високі вимоги і суттєві обмеження щодо його додаткового заробітку. Відтак, склалася ситуація, що ми ставимо держслужбовцям і кандидатам на ці посади високі кваліфікаційні вимоги, пропонуючи низьку заробітну плату. Це аж ніяк не сприяє залученню кваліфікованих спеціалістів. Більше того,  такий стан речей призводить до вимивання досвідчених фахівців і менеджерів. Люди шукають роботу в приватному секторі або їдуть за кордон. Серед них – найбільш фахові спеціалісти», - відзначила голова НАДС.

Окрім вказаних нововведень, буде встановлено розмір посадових окладів на основі класифікації посад. На думку голови НАДС, це дасть змогу державній службі стати конкурентною на ринку праці та залучати кваліфікованих спеціалістів. 

«Здійснення детальних розрахунків стане можливим після класифікації усіх посад державної служби. Її планується завершити до 1 червня 2022 року», - відзначила Наталія Алюшина.

При цьому реформа має бути поширена на державних службовці, які працюють в судах і часто отримають мінімальну зарплату.

«Звісно, ця реформа зачепить апарати судів, оскільки їхні працівники є державними службовцями. У нас на державній службі працює трохи більше 181 тисячі осіб відповідно до зібраних даних стосовно кількісного складу державних службовців за ІІІ квартал 2021 року. Тому всі мають бути прокласифіковані до 1 червня 2022 року», - відзначила голова НАДС.

На початку січня НАДС вже розробило проект постанови, якою передбачено, що рівень посадових окладів державних службовців у цьому році мають підвищити в середньому на 9,3%.

Раніше «Судово-юридична газета» публікувала повне інтерв’ю голови НАДС.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду