Депутати хочуть змінити заробітну плату самим собі: із чого вона буде складатися

11:50, 3 февраля 2022
Депутати більше не хочуть, щоб їх заробітна плата прирівнювалася до зарплати членів Уряду.
Депутати хочуть змінити заробітну плату самим собі: із чого вона буде складатися
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Депутати вирішили змінити порядок нарахування заробітної плати самим собі.

Для цього Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та обидва віце-спікери Ради (Олександр Корнієнко та Олена Кондратюк) зареєстрували в парламенті проект Закону про внесення змін до Закону України «Про статус народного депутата України»  (реєстр. №  7002 від 01.02.2022).

Зміни вносяться в статті 23 та 33 вищезазначеного Закону.

Законопроектом передбачається таке:

1)  Кошторисом Верховної Ради України затверджується розмір коштів, які щомісяця видаються кожному народному депутатові для компенсації вартості проїзду територією України.

Сьогодні кошторисом затверджується ліміт коштів на проїзд.

2) Народному депутату Верховною Радою України  встановлюється заробітна плата, щомісячний розмір якої  складається із посадового окладу, визначеного виходячи з прожиткового мінімуму, встановленого для  працездатних осіб на 1 січня календарного року, залежно від посади, на яку народного депутата обрано у Верховній Раді України та її органах, а також надбавок, доплат до посадового окладу.

Пропозиція радикально відрізняється від діючої норми Закону, згідно з якою народному депутату встановлюється Верховною Радою України щомісячний посадовий оклад. Надбавки до встановленого Верховною Радою України посадового окладу народному депутату здійснюються у розмірі, встановленому для членів Кабінету Міністрів України.

На думку авторів законопроекту, прирівняння народних депутатів України в умовах оплати праці до членів Кабінету Міністрів України (як це передбачено чинною редакцією статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України») може призвести до збільшення видатків на оплату праці, що не є забезпеченими обсягами бюджетних асигнувань, зокрема на оплату праці в 2022 році.

Алгоритм визначення посадових окладів членів Кабінету Міністрів України  розраховується шляхом множення середньомісячної заробітної плати за видами економічної діяльності за квартал в середньому по економіці за наявними статистичними даними на відповідний коефіцієнт співвідношення, при цьому їм скасовано встановлення надбавки за інтенсивність праці та передбачено встановлення премій до 100 відсотків.

3) Також планують виключити норму, згідно з якою народний депутат в питаннях матеріального і соціально-побутового забезпечення прирівнюється до членів Кабінету Міністрів України.

4) Народному депутату будуть здійснювати надбавки, доплати до посадового окладу у розмірах, визначених законодавством.

Комітетом, до компетенції якого належать питання статусу народних депутатів України, встановлюються народному депутату надбавки, доплати до посадового окладу та їх розміри.

Із вищезазначеної норми зникає згадка про доплати за науковий ступінь або почесне звання.  

5) Кошти для відшкодування витрат на здійснення депутатських повноважень будуть виплачуватися депутатам з дня початку депутатських повноважень, а не з дня обрання, як сьогодні.

Крім того, Кабмін вніс зміни в порядок виплати щомісячної надбавки прокурорам та працівникам Національної школи суддів.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook, Viber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду