Раді пропонують заборонити балотуватися у Президенти особам, які не виконують обіцянки

17:00, 8 февраля 2022
Кандидатів в Президенти, які не виконують обіцянки можуть не пустити на вибори.
Раді пропонують заборонити балотуватися у Президенти особам, які не виконують обіцянки
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народний депутат від фракції «Опозиційна платформа-За життя» Юрій Загородній пропонує Раді схвалити за основу законопроєкт №6552 «Про внесення змін до Виборчого кодексу України щодо права бути кандидатом на пост Президента України на другий строк». Відповідний проєкт постанови було зареєстровано у парламенті.

Законопроєктом пропонується внести зміни до Виборчого кодексу та передбачити додаткову підставу для відмови у реєстрації кандидата на посаду президента, встановивши, що « не може бути висунута кандидатом на посаду Президента України особа, яка була обрана на цю посаду та не виконала зобов’язань у передвиборчій програмі».

Змінами до статті 103 Виборчого кодексу запропоновано встановити, що претендент на президентську посаду, який балотується повторно додатково подає передвиборчу програму та звіт про виконання обіцянок.

Крім цього автор пропонує доповнити статтю 104 ВК та визначити, що факт не виконання зобов’язань кандидата на посаду президента встановлюватиме Центральна виборча комісія, яка на цій підставі відмовляє у реєстрації

Як відомо, наразі ЦВК відмовляє у реєстрації кандидата на посаду Президента України через порушення порядку висунення претендента або відсутності найчастіше грошової застави, або припинення громадянства України. Ще однією причиною відмови є встановлення Центральною виборчою комісією наявності у передвиборній програмі кандидата положень, спрямованих на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров’я населення.

Як писала «Судово-юридична газета» у листопаді 2021 року Президент України Володимир Зеленський повідомив, що можливість електронного голосування у Дії опрацьовується.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber  та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді