Кабмін створить Фонд, який забезпечить нові гарантії за кредитами малих та середніх фермерів

12:58, 16 февраля 2022
Малі та середні фермери можуть отримати додаткову підтримку.
Кабмін створить Фонд, який забезпечить нові гарантії за кредитами малих та середніх фермерів
Джерело фото: Рewtrusts
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабінет міністрів дозволить створити Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, що дозволить надавати нові гарантії за кредитами малих та середніх сільськогосподарських товаровиробників

Згідно до проєкту постанови, Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві (далі - Фонд) є небанківською фінансовою установою з особливим статусом, яка створена в організаційно-правовій формі товариства з обмеженою відповідальністю. Основною метою діяльності Фонду є забезпечення підтримки малих та середніх сільгоспвиробників.

Засновником Фонду є держава в особі Кабінету Міністрів України. Частка держави у Фонді на дату реєстрації становить  100%. При цьому держава не несе відповідальності за зобов'язаннями установи. Статутний капітал установи визначено у сумі 200 мільйонів гривень. Його планується сформувати за рахунок бюджету  та інших джерел. Збільшення статутного капіталу можливе за рахунок облігацій внутрішньої державної позики. Крім цього Фонд, зокрема може залучати кредити та гранти міжнародних фінансових організацій.

Проєкт також передбачає створення органів управління Фонду: є загальні збори, рада Фонду та правління Фонду. Загальні збори, серед іншого затверджують зміну розміру статутного капіталу установи. Вони скликаються не рідше 1 разу на рік. Рада Фонду утворюється у складі п'яти осіб, два з яких є представниками держави, а три - незалежними. Представники держави призначаються урядом. Строк повноважень Ради Фонду становить 4 роки.

Учасники Фонду можуть потенційно розраховувати на дивіденди. Виплата дивідендів здійснюється особам, які були учасниками Фонду на день прийняття рішення про виплату дивідендів, пропорційно розміру їх часток.

Як зазначається у пояснювальній записці, ухвалення проекту постанови дозволить надавати нові гарантії за кредитами малих та середніх сільськогосподарських товаровиробників.

У бюджеті 2022 на підтримку аграріїв передбачено 4,6 мільярди гривень, що на 100 мільйонів гривень більше ніж у минулому році.

Як писала «Судово-юридична газета», депутати у січні 2022 року підтримали у першому читанні законопроєкт про зміни умов реєстрації сільгосптехніки.

Законопроєктом пропонується доповнити повноваження Міністерства аграрної політики щодо затвердження типу сільськогосподарських та лісогосподарських тракторів, їх причепів і змінного причіпного обладнання, систем, складових частин та окремих технічних вузлів, у тому числі шляхом створення чи уповноваження органу (підприємства, установи, організації чи їх структурного підрозділу) на здійснення діяльності із затвердження типу.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде