Міжнародним компаніям, підрозділи яких продовжують працювати в РФ, доведеться сплачувати більше податків

08:05, 2 апреля 2022
Разом з тим, якщо компанія вчинить дії для припинення таких зв'язків, збільшене податкове навантаження не застосовується.
Міжнародним компаніям, підрозділи яких продовжують працювати в РФ, доведеться сплачувати більше податків
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

1 квітня Верховна Рада проголосувала у першому читанні законопроект 7232 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування суб'єктів господарювання, пов'язаних економічними зв'язками з державою - агресором.

 «ВР проголосувала за №7232  про збільшення податкового навантаження для компаній, які продовжують працювати в росії: деталі

 Проблема, яку вирішує законопроект:

  • На тлі масового виходу з російського ринку міжнародних компаній, які не хочуть спонсорувати війну рф в Україні, деякі корпорації (Metro, Auchan, Leroy Merlin) продовжують працювати в росії та сплачувати податки до бюджету агресора. При цьому вони тиснуть на свої підрозділи в Україні (наприклад, Leroy Merlin заблокувала для своїх працівників в нашій державі доступ до корпоративних комунікацій).
  • Так, жодні міжнародні конвенції не обмежують право держави вводити в дію такі закони, які вона вважає за необхідне, щоб здійснювати контроль за користуванням майном відповідно до загальних інтересів або для забезпечення сплати податків чи інших зборів або штрафів.

 Що змінюється:

  • Міжнародні компанії, підрозділи якої продовжують працювати в росії, оподатковуються з коефіцієнтом 1,5 до ставок податку на прибуток підприємств, екологічного податку, ренти і податку на майно.
  • Суб'єкти господарювання, що пов'язані економічними зв'язками з державою-агресором, подають відповідне повідомлення для застосування збільшеного податкового навантаження. Якщо компанія вчинить дії для припинення таких зв'язків, збільшене податкове навантаження не застосовується.
  • На офіційному веб-порталі ДПС оприлюднюється перелік платників податків, які набули статусу суб'єктів господарювання, що пов'язані економічними зв'язками з державою-агресором», — зазначила голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду