В якому випадку банк може обмежити видаткові операції з рахунку клієнта

08:05, 10 апреля 2022
У НБУ пояснили випадки, коли банки обмежують можливості клієнтів розпоряджатися своїми коштами.
В якому випадку банк може обмежити видаткові операції з рахунку клієнта
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Наразі існують випадки, коли банки обмежують право осіб розпоряджатися коштами на рахунку, зокрема, розраховуватися ними. При цьому це робиться без попередження.

У Національному банку України на запит «Судово-юридичної газети» пояснили, з чим це пов’язано.

«Національний банк визначив порядок дій банків у разі зарахування готівкових коштів на рахунки фізосіб на суму понад 400 тис грн та ненадання документів про джерела походження на запит банку. Відповідний порядок застосовуватиметься протягом дії воєнного стану в Україні.

Так, якщо клієнт не надасть на вимогу банку документи або відомості, необхідні для встановлення джерел походження таких коштів, видаткові операції з цього рахунку будуть обмежені.

У такому випадку з коштами на рахунку можна буде здійснювати лише фінансові операції на підтримку Збройних Сил України, із зарахування коштів на рахунки ЗСУ та спеціальний рахунок, відкритий Національним банком, на благодійну допомогу на рахунок Міністерства соціальної політики України, відкритий Національним банком, а також на придбання облігацій внутрішньої державної позики «Військові облігації».

Усі інші заходи вживаються  банками відповідно до вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу.

Національний банк ухвалив відповідне рішення на виконання Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану», - зазначили в НБУ.

Відповідне рішення затверджене постановою Правління Національного банку України від 08 квітня 2022 року № 69 «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 23 березня 2022 року № 60». Постанова набирає чинності з 08 квітня 2022 року та діє протягом дії воєнного стану в Україні.

Зауважимо, що у фракції «Слуга народу» раніше заявили про спрощення правил фінансового моніторингу на час війни. Точніше, що він застосовуватись не буде.

«Верховна Рада змінила правила фінансового моніторингу на період воєнного стану: тепер кожен може покласти свої гроші в банк на воєнний час без застосування фінмоніторингових процедур», - заявив голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

За його словами, «банк не встановлюватиме джерело походження коштів, якщо клієнт-фізична особа вносить готівкою на свій поточний рахунок суму, що дорівнює або перевищує 400 тис. грн., якщо такий клієнт не надав на вимогу банку відповідні документи або відомості» .

Аналогічну заяву розповсюдила прес-служба Верховної Ради України та партії «Слуга народу».

Що стосується змін, про які каже НБУ, то маються на увазі це внесені 15 березня 2022 року Законом №2120-IX зміни до Закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом».

Відповідно до нього:

«9. Встановити, що з дня набрання чинності цим пунктом протягом дії воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", затвердженим Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, на період до припинення або скасування воєнного стану в Україні:

банк не вживає заходів для встановлення джерел походження коштів при їх внесенні клієнтом - фізичною особою у готівковій формі на його поточний рахунок у розмірі, який відповідає пороговій фінансовій операції, у разі якщо такий клієнт не надав на вимогу банку відповідні документи або відомості;

банкам забороняється здійснювати видаткові операції (зокрема, видавати кошти у готівковій формі, проводити їх переказ) за рахунками клієнтів - фізичних осіб з коштами, зазначеними в абзаці другому цього пункту, крім випадків переказу таких коштів на спеціальні рахунки, відкриті Національним банком України для підтримки Збройних Сил України та/або для гуманітарної допомоги українцям, постраждалим від дій держави-агресора Російської Федерації, а також для придбання облігацій внутрішньої державної позики "Військові облігації».

Банк попередньо повідомляє клієнта - фізичну особу про обмеження видаткових операцій з коштами, зазначеними в абзаці другому цього пункту.

У разі наявності підозри, що внесені клієнтом банку - фізичною особою готівкові кошти є активами, пов’язаними з тероризмом та його фінансуванням, розповсюдженням зброї масового знищення та його фінансуванням, банк зобов’язаний негайно, без попереднього повідомлення клієнта - фізичної особи, заморозити ці активи та негайно повідомити Службу безпеки України в установленому законодавством порядку (засобами електронного зв’язку) про такі заморожені активи.

Банк зобов’язаний розморозити активи не пізніше наступного робочого дня з дня надходження від Служби безпеки України в установленому законодавством порядку (засобами електронного зв’язку) інформації про те, що підозра банку щодо внесених фізичною особою готівкових коштів як таких, що є активами, пов’язаними з тероризмом та його фінансуванням, розповсюдженням зброї масового знищення та його фінансуванням, не підтвердилася. Банк не пізніше наступного робочого дня після розмороження таких активів інформує про це Службу безпеки України в установленому законодавством порядку (засобами електронного зв’язку).

Замороження активів, пов’язаних з тероризмом та його фінансуванням, розповсюдженням зброї масового знищення та його фінансуванням, відповідно до вимог цього пункту не є підставою для виникнення цивільно-правової відповідальності банку, його посадових осіб та інших працівників за порушення умов відповідних правочинів, якщо вони діяли у межах завдань, обов’язків та у спосіб, передбачені цим пунктом.

Банк після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни:

має право здійснювати видаткові операції за поточними рахунками клієнтів - фізичних осіб з коштами, внесеними ними у готівковій формі відповідно до абзацу другого цього пункту, після вжиття заходів для встановлення джерел походження таких коштів відповідно до вимог цього Закону;

зобов’язаний протягом 30 днів після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни надати Спеціально уповноваженому органу інформацію про заморожені активи відповідно до вимог цього Закону».

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде