Рада надала право на безкоштовну правову допомогу особам, які постраждали від війни

17:30, 3 мая 2022
Право на безоплатну правову допомогу мають: потерпілі від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості, катування або жорстокого поводження під час воєнних дій чи збройного конфлікту та особи без документів.
Рада надала право на безкоштовну правову допомогу особам, які постраждали від війни
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада ухвалила за основу та вцілому законопроєкт №7312 «Про внесення зміни до частини першої статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» щодо розширення переліку осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу», яким пропонується надати право на безкоштовну правову допомогу особам, що постраждали від війни. За відповідне рішення проголосували 335 народних депутатів.

Законопроєктом внесено зміни до статті 14 закону «Про безоплатну правову допомогу» та зазначено, що на неї мають право мають: потерпілі від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості, катування або жорстокого поводження під час воєнних дій чи збройного конфлікту.

Також передбачається надання безкоштовної правової допомоги особам, які не мають документів з питань встановлення в судовому порядку фактів, що мають юридичне значення, пов’язаних з оформленням та видачею таких документів.

Як зазначається у пояснювальній записці «у зв’язку з широкомасштабним вторгненням Російської Федерації в Україну однією з ключових проблем внутрішньо переміщених осіб є знищення або втрата документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України. Також є випадки відсутності документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України у деяких представників ромської національної меншини та бездомних осіб. З огляду на вищевикладене та з метою захисту, насамперед, осіб, які постраждали від сексуального насильства, катувань, жорстокого поводження під час воєнних дій чи збройного конфлікту, а також осіб, які не мають документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, виникла необхідність в забезпеченні їх права на безоплатну вторинну правову допомогу».

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Кабмін створив робочу групу щодо захисту інтересів українських біженців.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду