У «Слузі народу» пропонують на час війни вдвічі збільшити максимальний строк тримання під вартою

16:30, 11 мая 2022
Пропонується в разі неможливості провести підготовче судове засідання чи засідання стосовно продовження строку тримання під вартою, автоматично продовжувати строк запобіжного заходу не більше ніж на 120 днів.
У «Слузі народу» пропонують на час війни вдвічі збільшити максимальний строк тримання під вартою
Джерело фото: myk.gp.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група народних депутатів переважно з фракції «Слуга народу» серед яких голова комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №7370 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення окремих положень досудового розслідування в умовах воєнного стану, яким пропонується збільшити максимальний строк запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на час воєнного стану.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 615 Кримінального процесуального кодексу та встановити, що у разі неможливості проведення підготовчого судового засідання обраний слідчим суддею, під час досудового розслідування, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою вважається продовженим до вирішення відповідного питання у підготовчому судовому засіданні, але не більше ніж на 120 днів.

Також пропонується автоматично продовжувати не більше ніж  на 120 днів запобіжний захід у вигляді тримання під вартою неможливості розгляду судом питання про продовження строку відповідного запобіжного заходу в установленому цим Кодексом порядку.

Чинна норма передбачає, що запобіжний захід можна продовжити не більше ніж на 2 місяці

Крім цього пропонується скоротити строк затримання без ухвали судді особи до 72 годин. При цьому,  якщо протягом 72 годин суд не розгляне клопотання про обрання запобіжного заходу для особи її зобов’язані звільнити. Наразі на період війни особу без ухвали суду можна затримувати на понад 10 днів. При цьому затримана без ухвали слідчого судді, суду чи постанови керівника органу прокуратури особа під час дії воєнного стану не пізніше двохсот шістнадцяти годин з моменту затримання повинна бути звільнена або доставлена до слідчого судді, суду чи керівника органу прокуратури для розгляду клопотання про обрання стосовно неї запобіжного заходу.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», набули чинності зміни до Кримінального процесуального кодексу, які серед іншого передбачають обшук без понятих.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки