Заборона партій: Денис Малюська анонсував «цікавий та швидкий судовий розгляд справи»

10:50, 17 мая 2022
Федір Веніславський та Денис Малюська вважають, що судовий процес буде швидким.
Заборона партій: Денис Малюська анонсував «цікавий та швидкий судовий розгляд справи»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, нещодавно Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом законопроект №7172-1 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій, чим дозволив розширити перелік підстав для їхньої заборони та пришвидшити відповідну процедуру.

Майно та гроші політичної партії, діяльність якої заборонена судом переходять у власність держави.

Справи будуть розглядатися у Львові Восьмим апеляційним адміністративним судом. Встановлені досить жортсткі строки. 

Міністр юстиції Денис Малюська у своєму фейсбуці зазначив, що судовий процес «буде швидким».

«Партії – закон, який врегульовує сумну долю проросійських партій підписано Президентом. Тому очікуємо найближчими днями цікавий та швидкий судовий розгляд справи про заборону ОПЗЖ у апеляційному адмінсуді у Львові за нашим позовом, закон відводить на це не більше одного місяця.

До речі, поки усі сфокусувалися на активних політичних гравцях, судова система непомітно, але рішуче розправилася з одним із скелетів у шафі – забороною комуністичної партії, яка нарешті була оформлена апеляційною інстанцією. З огляду на заборону комуністичної пропаганди рішення виглядає як формальне, але крапку у багаторічному судовому процесі треба було ставити, що і відбулося», - зазначив він.

«Найближчим часом діяльність проросійських партій буде заборонена. Вони відійдуть у минуле і з точки зору сприйняття суспільства, і з точки зору правового регулювання», – цитує депутата від фракції «Слуга Народу», представника Президента в Конституційному Суді України Федіра Веніславського сайт партії.

В свою чергу, Денис Малюська також анонсував «швидку процедуру» у питанні конфіскації активів осіб, які пов’язані з РФ. Йдеться про ухвалений Радою законопроект 7194.

«Скоро повноцінно працюватиме система конфіскації (звернення стягнення) російських активів на території України. Відповідний закон був проголосований Радою минулого тижня з правками Президента. Рішення про відібрання майна проходитиме подвійне сито (РНБОУ + ВАКС) за спеціальною швидкою процедурою», - зазначив він.

Це вже не перша заява Мін’юсту про наміри подати позов про заборону «проросійських партій». 21 березня заступник міністра юстиції Валерія Коломієць заявила, що відомство готове подати позов 22 березня. Однак наприкінця квітня виявилося, що відомство все ще готує необхідні документи

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» детально описувала механізм, за яким відбуватиметься стягнення активів та майна у дохід держави.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді